Új galéria nyílik Pécs szívében

A Mária utcai Parti Galéria volt Pécs első magángalériája. Húsz éven keresztül látogathatott a műértő közönség különböző tárlatokat és kiállításokat, ám tavalyelőtt bezárt. Most újra megtelik élettel, ezúttal már nem csak kiállításoknak, előadás-sorozatnak is otthont ad majd a Pexter Galéria névre keresztelt régi-új hely. 

hirdetés

A Pexter csapat egy 10 éves bérleti szerződést kötött az épület tulajdonosával, felújították és átalakították a korábbi Parti Galéria kiállítóterét. Most a plexi üvegek és a LED-megvilágítás teszi korszerűvé, modernné az enteriőrt.

Mester János, a szerdán megnyíló Pexter Galéria vezetője szerint Pécs kulturális életében mindig is fontos szerepet játszott a fiatal művészek felkarolása, ösztönzése. A közelmúltban azonban szűkössé váltak a lehetőségek, a színterek, ahol megmutathatták művészetüket a nagyközönség számára. A most megnyíló galéria fontos küldetése, hogy helyszínt és lehetőséget biztosítson a megjelenésre a fiataloknak. Mindezt teljesen ingyenes kiállítási díjért.

IMG_2933
Az új galéria épülete korábban a Parti Galériának adott otthont

Mester elmondta, a galéria profilja nem csupán a kiállításokra korlátozódik. Megszervezték a Pexter-pódium című előadássorozatot, ahol neves, ismert és elismert szakemberek tartanak előadásokat a tudomány minden területéről a helytörténettől kezdve a matematikán át a pszichológiáig.

galéria pódium
A Pexter-pódium sorozatán számos tudományos előadást lehet majd hallani

A Pexter Galéria egyfajta komplex közösségi tér szerepét is be szeretné tölteni programjaival, rendezvényeivel és kiállításaival, lehetőséget teremteni egyéneknek és csoportoknak egyaránt tevékenységük gyakorlásához és bemutatásához – magyarázza a vezető.

A csapat már bemutatkozott a Pécsi Napokon is, ahol szintén külön standokon értékesítették fiatal alkotók műveit, népszerűsítve őket.

A galéria február 17-én, Mácsai Ferenc fotóművész „Talpalatnyi látomások” és Bedő Anikó keramikus „Örömbögrék és mások” című kiállításával nyitja meg kapuit. A kiállításokat Hajdrák Tímea és Mánfai György fotóművészek nyitják meg.