Új gyermekmentő

Hatalmas ajándékot kapott a Szemem Fénye Alapítvány. Az új gyermekmentő autót Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a Szemem Fénye Alapítvány védnökeke”csomagolta ki” és adta át szombaton a Dóri Ház udvarán.

hirdetés

A Szemem Fénye Alapítvány már évek óta szeretett volna új gyermekmentő autót vásárolni, és noha többen is támogatták a kezdeményezést, az új mentőre szánt rendkívül nagy, 20 milliós összeg korábban nem állt rendelkezésükre.

Hoppál: Jó célért megéri adakozni
Hoppál: Jó célért megéri adakozni

Idén a Szerencsejáték Zrt. úgy döntött, hogy megvalósítja az alapítvány álmát, és az állami feladatot ellátó gyermekbeteg-szállító szolgálat ügye mellé áll. Könnyebbséget jelentett a vásárlás során, hogy európai uniós tagállamként nem kellett megfizetni a mintegy 4 millió forintos áfát.

Ilyen mentőautó az országban csak Pécsett van
Ilyen mentőautó az országban csak Pécsett van

Az átadón Hoppál Péter elmondta, hogy nagyon felemelő érzés olyan helyre pénzt adni, ahol rendkívül jó célért, nemes ügyben tevékenykednek az önkéntesek. A Szemem Fénye Alapítvány pedig pontosan ilyen hely. Az államtitkár ezután átvágta a Németországból vásárolt, itthon egyedülálló tolószék-rámpás mentőt körbefonó vörös szalagot.

A Szemem Fénye Alapítvány Magyarország egyetlen hivatalos gyermekbeteg szállító szervezete, amelyet az OEP is támogat, így minden megtett kilométernek körülbelül a fele állami finanszírozásból biztosított. Az új mentő pedig jó helyre került, ugyanis az alapítvány felelős mintegy 60 000, 14 év alatti gyermek betegszállításáért, otthonából kórházba, kezelésekre, vagy onnan haza történő eljuttatásáért, így autóik havonta 20-25 000 kilométert is megtesznek.