Leninnel a Zsolnay-gyár

További luxuspiacok meghódításáról, a jelenlegi pécsi márkabolt új helyre költözéséről és ismét megvásárolható Lenin- és Sisi-szobrokról beszélt lapunknak Bachar Najari, a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa. Az üzletember szerint mind a kül-, mind a belföldi piacon egyre népszerűbbek a manufaktúra termékei. Azt még nem tudni, hogy hol lesz Pécsen a mostaninál lényegesen modernebb Zsolnay-bolt.

hirdetés

A szír származású magyar-svájci üzletember szerint a manufaktúránál keményen dolgoznak mind a kül-, mind pedig a belföldön azért, hogy minél több luxuspiacot szerezzenek. Ennek egyik jeleként nemsokára luxusórák számlapjainak gyártását is megkezdhetik.

– Több országból is érdeklődnek, így például az Egyesült Államokból, Egyiptomból, Dubajból, Kanadából, Angliából és Szaúd-Arábiából is. Sajnos érezzük, hogy az elmúlt 25 évben nem volt megfelelő a marketingtevékenység. Ennek ellenére már egyre több cégnek tetszenek a termékeink, így optimisták vagyunk, mert látjuk, hogy van értelme erőfeszítéseinknek – mondta a tulajdonos.

Zsolnay-óriásvázák láthatók az Új Budapest Galériában

Belföldön már jó néhány városban nyílt új Zsolnay-bolt, s egyre több multival is egyeztetnek az együttműködés lehetőségeiről, bár ez egy egy kicsit lassabban halad a vártnál.

– Több áruházlánccal is tárgyalunk alapkategóriás Zsolnay-termékek értékesítéséről, emellett fél éve fejlesztjük a Zsolnay Home-okat, ezeknek egészen jól alakulnak az eladási útmutatói. Emellett részt veszünk a Parlament és a Four Season Hotel felújítási munkáiban is.

Mint ahogyan jól alakulhat a nemrég a gyár területén található üzlet kirakatába állított Lenin- és Sisi-szobrok értékesítése is. Ezzel kapcsolatos érdeklődésünkre megtudtuk, hogy Bachar Najari direkt rakta ki a vitrinbe a porcelánokat.

– De nem akarok politikát keverni ebbe. Ezek a szobrok a gyár történetének részei, így tükrözik az ország történetét is. Egy időben gyártották ezeket az alkotásokat, ugyanúgy, ahogy Karl Marxról, vagy Napóleonról is készült szobrokat is. A szocializmus idejében ilyen termékekre volt szükség, ezek a gyár történetét és kultúrájának részét képezik – magyarázta a tulajdonos.

Korábban volt szó arról, hogy a jelenleg a Jókai tér egyik kevésbé frekventált helyén található Zsolnay-márkaboltnak új, jobban szem előtt lévő helyet keresnek Pécsen, erről folynak a tárgyalások az önkormányzattal.

– Az év elején egyeztettünk a városvezetéssel, aki pozitívan áll az elképzelésünkhöz. Modern, jó megjelenésű és kialakítású boltot szeretnénk, hiszen ennek a városnak a Zsolnay az igazi kulturális arculata. Célunk, hogy ha valaki a városba érkezik, akkor érezze a kapcsolatot Pécs és a manufaktúra között. Az önkormányzat jelezte, hogy ha adódik megfelelő lehetőség, akkor értesít minket, miután elfogadta igényünket. Az utóbbi időben más ügyek miatt nem sokat haladtunk ebben az ügyben, de remélem, hogy még idén új helyre költözhet a bolt – bizakodott az üzletember. Így tehát még nem tudható, hogy például a Széchenyi téri egykori Alexandra könyvesbolt megfelelő hely lenne-e egy új Zsolnay-bolt számára.

Végezetül, de nem utolsósorban a gyárat a legutóbbi időben érintő negatív fejlemények kapcsán is érdeklődtünk. A tulajdonos szerint vannak dolgok, amelyeket nagyon óvatosan kell kezelniük. Eddig minden alkalommal és minden lépésükben a hatályos jog szerint járnak el.

– Sajnos még mindig vannak rosszindulatú emberek, akik keresztbe akarnak tenni a gyárnak, ezért nagyon odafigyelünk arra, hogy jogilag minden tiszta legyen. Kiderült, hogy eddig mindig a manufaktúrának volt igaza minden ügyben – zárta röviden az üzletember.