Új kihívások a rendészetben

A lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, valamint a rendőr tiszthelyettes képzésben szükséges változások megvitatása volt a legfontosabb témája a Határőr Szakosztályának Pécsi Szakcsoportja által szervezett konferenciának.

hirdetés

Egy-egy területért felelősséget vállaló, a lakosság bizalmát kivívó rendőrökre van szükség – hangzott el azon a nemzetközi tudományos konferencián, amin a rendészettel összefüggő új kihívásokat vitatták meg a szakemberek. A határrendészeti tagozat pécsi Szent László Napi ünnepségén a polgárok szubjektív biztonságérzetének javítása volt a legfontosabb vitatéma. Ehhez a rendőrtiszt-helyettes képzés újragondolására is szükség van az illetékesek szerint.

– Át kell nézni a rendőr tiszhelyettes képzést, esetleg hosszabb időt szánva a fiatalok utca-érettségére – mondta Korinek László, a Magyar Rendészettudományi Társaság elnöke. – Az utcai szolgálatra olyan fiatalokra lenne szükség, akik azonnal bevethetők.

A horvát EU-s csatlakozással a migráció változását is várják a határrendészeti szakemberek. Ehhez kapcsolódik, hogy a 21. században komoly kihívást jelent az egymástól eltérő kultúrák találkozása. Ez lehet harmonikus, ha egy társadalom befogadó és toleráns. Egy népcsoport gazdagodhat azzal, ha idegen kultúrákkal érintkezésbe kerül.

– Ha ez úgy történik, hogy ezek a kultúrák nincsenek felkészülve erre a találkozásra, ha általános az elutasítás, a tolerancia hiánya, akkor egy olyan veszélyforrásra kell felkészülni, ami rongálhatja az ország közbiztonságát – magyarázta Finszter Géza, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanára. – Érdemes alapul venni például a népmozgalmakat, a menekült ügyeket, bevándorlási helyzetet, melyek az idegenrendészet körébe tartoznak.

A mindennapi élet bonyolultabbá és kockázatosabbá vált. Ezzel a rendészet, a rendvédelem feladatai is megnövekedtek. A rendi jelenlét, az intézkedő kollégák beavatkozó képessége és szakértelme fontos ahhoz, hogy ez a kockázat ne váljon sérelemmé.