Múzeumi Központ épül

Egy teljesen új, közel 20 millió forintból létrehozott állandó kiállítás tekinthető meg péntektől a zsinagógában. A megnyitón Páva Zsolt polgármester bejelentette: a következő években egy belvárosi múzeumi központot alakítanak ki a Széchenyi téren.

hirdetés

A polgármester azt mondta, az új múzeumi központban egy helyen lesz látható a régészeti, a helytörténeti és a néprajzi tárlat. Korábban a tervről önálló cikkben számolt be lapunk.

A zsinagógában péntektől látható új tárlat a megyeszékhely és a baranyai zsidók 18. századtól napjainkig tartó történetét dolgozza fel. A tárlaton tematikus tablókon, érintőképernyős készülékeken, nagy képernyős televíziókon, korhű dokumentumokon, családtörténeteken és személyes tárgyak bemutatásán keresztül elevenedik meg a helyi zsidóság történelme.

zsinagóga kiállítás9

Hoppál Péter, a Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára személyesen nem lehetett jelen a kiállítás pénteki megnyitóján, ugyanakkor köszöntőlevelében arról szólt: a kiállítás helytörténeti, művelődéstörténeti, szociokulturális üzenete újabb kulturális-turisztikai vonzerővel erősíti Pécset, a kultúra városát.

zsinagóga kiállítás3

Hozzátette: a tárlat egy négyszázmilliós program részeként valósulhat meg, amelynek során a középkori egyetemtől az ortodox kincseken és a református egyházművészeten át a pécsi zsidóság értékeinek bemutatásáig széles kulturális színskálát ölel fel, mutat be az ide látogatóknak. Mint mondta, az együttműködésekből fakadó, értékteremtő vállalkozás mintaprogram lehet az ország más kulturális-turisztikai fejlesztései számára is.

zsinagóga kiállítás1

Elmondta, jelenleg is zajlik a pécsi zsinagóga 120 millió forintos fejlesztése, s reményei szerint belátható időn belül folytatódni is tud az épület 1869-es, eredeti pompájának helyreállítása további programok segítségével.

zsinagóga kiállítás10

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester azt hangoztatta, hogy Pécsen az elmúlt háromszáz évben – a holokauszt tragédiáját kivéve – mindvégig békében éltek együtt zsidók és nem zsidók, ráadásul együtt vettek részt a megyeszékhely történetének legnagyobb gazdasági fejlesztésében a 19. században.

Hoppál Péter délután megnézte a tárlatot
Hoppál Péter délután megnézte a tárlatot

Azt mondta, a kiállítás arra emlékezteti a látogatóit, mit köszönhet Pécs és Baranya a helyi zsidóságnak, milyen békességben és együttműködésben éltek a városban és a megyében együtt a különböző vallású emberek a régmúltban és a közelmúltban.

Motoros hajtott a tömegbe

A tárlat megnyitását egy közjáték zavarta meg: a kiállításra érkezők a zsinagóga előtt, a Fürdő utca területén hallgatták a megnyitóbeszédeket, miközben egy pizzafutárnak kinéző motoros nagy sebességgel hajtott keresztül a tömegen többek testi épségét is veszélyeztetve.

Motoros, rendőr2

A motoros elhajtott, de visszafelé ugyanezt az útvonalat választotta hasonló vérmérséklet mellett. Ekkor már a tömegből többen útját állták, s volt, aki egyszerűen le akarta pofozni a motorjáról. A közelben lévő rendőrök ezt megakadályozták.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Jzl_rRIxg_w” height=”450″]

A motorost bizonyosan megbüntetik, hiszen a behajtani tilos tábla ellenére kétszer is átment a zsinagóga előtt lévő útszakaszon és a tömegen.