Új park helyi összefogásával

Parkot varázsoltak az egykori kőbányából a Bárány utca tetején, a Szkókón lakók szinte teljes egészében társadalmi munkában. Egy helyi nyugdíjas volt a munkák motorja. További tervek is vannak, amelyek megvalósítására a városvezetők ígéretet tettek.

hirdetés

Úgy tartják, a város legszebb építkezésekhez használt köveit bányászták a Kisszkókón egészen a nyolcvanas évek végéig. De ezt már csak az idősebbek mesélik. Manapság semmi nem utal arra, hogy itt egy tájseb éktelenkedett.

A bányászat felhagyása után nagyjából tíz évbe telt, míg rekultiválták a területet – mondja Nemes Lajos. Ő az a helyi nyugdíjas, aki élen járt abban, hogy mára egy rendezett, nagy füves területtel és fiatal fákkal szegélyezett parkká váljon a hely.

Az ötletével megkereste a szomszédokat. Hétvégenként és délutánonként társadalmi munkában dolgoztak. Az önkormányzat fél millió forinttal és eszközökkel segítette az ügyüket. Szombaton igazi családias összejövetellel ünnepelték meg, hogy új találkozó helyük született.

“Ez legyen egy közpark, pihenőpark.Alkalmas arra, hogy akár egy napozó parkot csináljunk, versenypályákat kialakítsunk, de lehet majd teniszpályát építeni, vagy egy kis futtball pályát. Úgyhogy sokmindenre jó” – mondja Nemes Lajos

A szombati átadó tehát nem jelenti a munkák végét. Csizi Péter alpolgármester az összegyűlteknek ígéretet tett arra, hogy a város nem veszi majd le a szemét az új parkról.

– Lajos bácsinak köszönhetően a tervek még évekre előre megvannak, az elkövetkezendő egy-két évben még milyen segítséget kell nyújtanunk az itt lakóknak – mondta az alpolgármester.