Új síremlék alatt nyugodhat Bencsik István szobrászművész

Méltó síremléket kapott Bencsik István, Pécs 2016-ban elhunyt neves szobrászművésze. A hétköznapinak nem mondható emlékművet Nyári Zsolt tervezte, aki remekül idézi fel vele az egykori mester formavilágát. A Pécsi Köztemetőben, családja, barátai, egykori tanítványai körében avatták fel Bencsik emlékművét.

hirdetés
Uránia Mozi

Páva Zsolt polgármester elmondta, a város és az ország művészeti életében egyaránt fontos szerepet töltött be Bencsik István munkássága, akit – sok más művészünktől eltérően – már a kor művészetkritikusai, alkotótársak is számos alkalommal elismerték.

– Amikor három éve elhunyt, egy olyan veszteség keletkezett, amit nehéz pótolni. Ilyenkor számvetést készítünk: mit is köszönhetünk neki? Polgármesterként én nem annyira a művészeti jelentőségét, annál inkább az iskolateremtő munkásságát hangsúlyoznám ki – mondta Páva.

Szerinte nagy részben Bencsik Istvánnak köszönhető, hogy az egyetemen önálló művészeti kar alakult, hiánypótlónak bizonyult ez, hiszen nem volt olyan intézmény, ami a művészeti téren alkotni vágyó fiatalokat összefogja.

Páva Zsolt polgármester a megemlékezésen

A polgármester szerint Bencsik művészeti értelemben is iskolateremtő volt, hiszen számos követőt hagyott maga után, akik számára az ő munkássága egy hivatkozási pont, egy alap.

– Egy olyan, képzőművészeti értelemben pezsgő korban, Pécs aranykorában élt, olyan kortársakkal mint Lantos Ferenc, vagy a még ma is alkotó Keserü Ilona. Nyári Zsoltnak a síremléke, ennek formavilága megidézi a mester szellemét, méltó alkotás arra, hogy mellette megállva emlékezzünk a pécsi szobrászművészre – tette hozzá.

A polgármesteren kívül még Péley Bernadette, a PTE rektorhelyettese és Gaál Tamás szobrászművész emlékezett meg a pécsi művészről.

Rendhagyó a mester síremléke

Hirdetés