Új színház épül Pécsen

A kormány is képviseltette magát a Pécsi Horvát Színház fejlesztését bemutató szerdai sajtótájékoztatón. A teátrum huszonkét éves történetének legnagyobb beruházását hajthatja végre az Anna utcában. Az állam 560 millió forintot ad átépítésekre, jobb technikai feltételek megteremtésére. Új színházterem is épül.

hirdetés

Őszig építkezésektől lesz hangos az Anna utca és a Szent mór utca környéke, ugyanis napokon belül elindul az utóbbi két évtized legnagyobb színházi fejlesztése a városban. Mintegy 560 millió forint felhasználásával nagyobb színházterem, kelléktár, díszlettár, több próbaterem, jobb technikai feltételek várják majd a színészeket és a nézőket. A beruházást megelőzte a tény, hogy az Anna utcai létesítmény mellett a Szent Mór utcában a horvát állam telket vásárolt a teátrumnak, amely így a korábbi épületét egybe tudja nyitni a most készülő beruházással.

Páva Zsolt Hölvényi Györggyel tette le az alapkövet
Páva Zsolt Hölvényi Györggyel tette le az alapkövet

Az új létesítmény ünnepélyes alapkőletétele előtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta, az 1992 óta működő Pécsi Horvát Színház nemcsak azért jelentős, mert horvát nyelvű előadásokat tűz műsorára, illetve horvát művészek játszanak és dolgoznak a társulatban. “Az elmúlt több mint húsz évben a horvát és a magyar kultúra leggazdagabb és leggyümölcsözőbb találkozóhelye volt, ezért tiszteletet érdemel” – mondta.

horvát színház épül1

A Pécsi Horvát Színház 1992-ben nyitotta meg kapuit, a hazai horvát kisebbség egyik legfontosabb kulturális helyszíne, a feladata a hagyományőrzés mellett az újdonságok bemutatása. A teátrum társulata Horvátországban is rendszeresen fellép, sőt a határon túlról is érkeznek nézők.

horvát színház épül3

140 bemutató, több mint kétezer előadás, csaknem negyedmillió néző – ezek az adatok fémjelzik a több mint két évtizedes működést. A Pécsi Horvát Színház olyan emlékezetes előadásokat tudhat a magáénak, mint például Miroslav Krleza Szentistvánnapi búcsú című darabjának első magyarországi horvát nyelvű bemutatóját. Nagy siker volt Mujicic-Senker-Juranic A kadét című darabja, de emlékezetes Göncz Árpád Magyar Médeia című művének horvát és magyar nyelvű előadása.

horvát színház épül2

Az Anna utcában található épületet az elmúlt években az anyagi lehetőségek miatt nem tudták megfelelő mértékben karbantartani, a ház komoly felújításra szorul. A város szerint is elengedhetetlen az átfogó korszerűsítés, hogy még szélesebb kör számára legyen elérhető.

Vidákovics Szláven igazgató, jobbra, édesapjának mondott köszönetet, hiszen ő alapította a teátrumot
Vidákovics Szláven igazgató, jobbra, édesapjának mondott köszönetet, hiszen ő alapította a teátrumot

A horvát színház felújításával Pécs akár országosan is első lehet az egy főre jutó színházi székek tekintetében, ráadásul úgy, hogy mindezt az ország egyetlen horvát teátrumának fejlesztése hozhatja magával.

Az állam által Pécsnek nyújtott 600 millió forint vissza nem térítendő egyedi támogatással a Pécsi Horvát Színház megújítása mellett a Pécsi Szerb Egyházi Gyűjteményt is kialakítják a belvárosi kápolna mellett, a Miroslav Krleža Horvát Intézmény sportudvarának felújítását befejezik, s támogatják a Zlatko i Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítványt is.

 • Névtelen

  Remélem, elhangzott ott Bagossy László neve is! Nélküle most nem lenne ott semmi.

 • én

  Ki lesz használva az tuti! minden előadáson teltház van, ülünk a lépcsőkön és a földön is!

 • haha

  Tisztelt PécsiPasi! Ezek szerint Ön az első Gyökér! 🙂

 • PécsiPasi

  Na órákon belül jön majd az anyázás a sok gyökértől hogy 560 milliót költenek színházra munkahely teremtés helyett. Szerintem mondjuk nincs szükség rá. Ez is csak reklám a kormánynak. Támogatom a kultúrát mert én is járok színházba de vajon ki lesz- használva az épület minden helyével és eszközével vagy csak termelni fogja a kiadásokat?