Új uszoda épülhet Pécsett?

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy nyolc településen, köztük Pécsett is a vízilabda sport számára új uszoda épülhet a társasági adóból befolyt összegből. Az utóbbi években már többször is felröppent a hír az új uszodáról vagy sportcsarnokról. Végre megépülhet valamelyik?

hirdetés

Először 2012 januárjában lehetett hallani egy új sportcsarnok terveiről. Akkor a 2015-ös női kosárlabda Európa-bajnokságot pályázta meg Magyarország, amelynek egyik helyszíne lett volna a megépülő pécsi aréna, amit a társasági adóból befolyt összegből kívánták megvalósítani. Az Eb-rendezés jogát végül Magyarország és Románia közösen nyerte el, a pécsi álmokból viszont nem lett semmi, nálunk nem rendeznek meccseket.

Tavaly év végén ismét előkerült az új csarnok ötlete, bár kissé átalakult tervekkel, amelyek már egy sportkomplexum esetleges létrehozását is kilátásba helyezték. Ez egy uszodával kiegészített munkacsarnokot jelentett volna. Erre egyelőre azonban várni kell, ám biztató Orbán Viktor minapi bejelentése.

A miniszterelnök szerint Pécs az egyik tervezett helyszíne annak a programnak, amely során 2014-ig 28 beruházást kívánnak átadni az országban: a baranyai megyeszékhelyen nyolc másik város mellett a vízilabda számára épülhet uszoda. (További nyolc településen sportcsarnokot, illetve négy helyen jégkorongcsarnokot építenének.)

Mindezt a látvány-csapatsportágak (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong) támogatására használható társaságiadó-kedvezményből oldanák meg, ami összesen 43 milliárdra rúg.

Vége a telt háznak?

 

A társasági adónak köszönhetően milliók kerültek a pécsi látványsportágakba és azok utánpótlásába. A programnak ugyanakkor egy fejlesztési oldala is van, amelyre Csizi Péternek, Pécs alpolgármesterének tájékoztatása szerint több városi sportegyesület is adott be pályázatot, amelyek egyelőre elbírálás alatt állnak.

– Van köztük komplett sportközpont, tornaterem és stadion is, hiszen a város szinte összes szakosztálya benyújtotta igényét a számukra leginkább megfelelő csarnokra, pályára. Konkrétumokról egyelőre ugyan még nem beszélhetünk, de a miniszterelnök úr bejelentése azt valószínűsíti, hogy a sok pályázatból egy pécsi győztes biztosan lesz. A város ugyanakkor csak olyan projektet valósít meg, aminek későbbiekben vállalni tudja a fenntartását is – tudtuk meg Csizi Pétertől.

[frame]

A uszodák terén nem állunk jól

A város egyetlen sportuszodája szinte állandóan tele van sportolókkal, így a „civilek” alig tudják használni a medencét. A vízilabdásoktól a szinkronúszókig nagyjából 300-an járnak ide különféle edzésekre, de sok kisiskolás is itt sajátítja el a sport alapjait.

[/frame]