Új vérszívók jelentek meg Pécsett

Idén 18 szúnyogfajta jelent meg Pécsett, a Biokom Kft. a napokban kezdi meg az írtásukat. Több mint 1800 hektárnyi területet permeteznek meg.

hirdetés

A szúnyogok csípésére még mindig nem vagyunk felkészülve – mondják a szakemberek – ezek ugyanis folyamatosan vándorolnak, így egyre több a mediterrán területről érkező, nagyobb csípéseket okozó rovar. Az orvos arra figyelmeztet, hogy egyiknél sem ajánlatos a vakarás, mivel akár ödémás duzzanatot is hagyhat maga után.

– Nagyon fontos, hogy ne vakarózzunk, ez viszketés csillapító kenőcsökkel meg is előzhető – mondta Gregos Judit, gyermek háziorvos. – Ha valaki mégis elvakarja, a csípés elfertőződhet, ilyenkor antibiotikumos kezelés segít csak.

Amennyiben nincs otthon kenőcs, házi praktikákat is be lehet vetni, mint a citromos bedörzsölés vagy a mentolos fogkrém, de az uborka is segíthet, ahogy erről nem rég írtunk az Abszolút Nőben.

Nemcsak otthon, hanem az egész városban védekeznek a vérszívók ellen. A Biokom  csütörtökön is irtást tervez, amit jövő héten is folytatnak. Összesen 1800 hektárnyi területet permeteznek le.

– A legmegfelelőbb időpont az este 6 és 9 óra közötti idősáv, mert ekkor a szúnyogok a levegőben repkednek. A légi kémiai irtásnak pedig pont az a lényege, hogy ekkor, repülés közben kapjuk el ezeket – magyarázza Lóczi Szidónia, a Biokom sajtóreferense.

Egy ilyen légi permetezés csaknem 3 millió forintba kerül, de lakossági bejelentés után, akár többször is elvégezhetik a városban.

 • Hotter

  Kedves Zoológus, Parazitáknak hivják a vérszivókat,/csak kiegészitésképp./

 • dögöljetek szúnyogok és gazdáik!

  Aztán ezek az új vérszívók halált is okoznak? Emberen vagy állaton? Esetleg mindkettőn? Egyben biztos vagyok Valami nagyon nem stimmel ezekkel a szúnyogokkal. Akár honnak is jöttek, vagy valamelyik kísérleti laborból kiszöktek, esetleg kiengedték őket! Amilyen csípések rajtam vannak, azok nem a szokványos szúnyog csípések!!!!!!!!!!!!! Gondolom, evvel nem vagyok egyedül. Még élek, de ki tudja, hogy a csípésükkel mit juttattak a szervezetembe? Ne akarja senki bemagyarázni, ha megcsíp a szúnyog, akkor a szinte öt forintos nagyságúra bedagadt csípés környékén véraláfutás is lesz! Nem mentem vele orvoshoz, mert amikor a legelső ilyen csípéssel elmentem, akkor közönyösen közölte az orvos, hogy ez van. Felírta a jó drága kenőcsöt, ami semmire nem volt jó. Legalábbis a szúnyogcsípésre nem.

 • He?

  Ma volt, most húzott el felettünk egy fél órája (Éva u.)

 • azta

  A hétre ígérték, de ma sem volt irtás.

 • Zoológus

  A hazai vérszívók egy különösen veszélyes fajtájának, a homo fidelicusnak nagy populációja 2010-ben jelent meg a városban. Azóta mindenki tapasztalhatta csillapíthatatlan étvágyukat és kártételüket. Sajnos a szokásos vegyszeres irtás valószínűleg nem nyújt elégséges védelmet egy ilyen virulens parazitával szemben, új, hatékonyabb metódus kell az invazív faj visszaszorításához.