Új virágoktól illatos a pécsi Guinness Világrekord sétány

Egy év telt el azóta, hogy Pécs megdöntötte a virágültetési Guinness-rekordot. Most elérkezett az ideje az akkor ültetett egynyári virágok cseréjének. A nagy átültetésen több mint 200 kertvárosi kisgyerek, valamint civilek és helyiek vettek részt.

hirdetés

Még bizonyára élénken él a pécsiek emlékezetében, hogy Pécs 2016. május 13-án megdöntötte a virágültetési rekordot, hiszen a Viktória utca, a Maléter Pál út és a Krisztina tér által határolt területen egyszerre több mint 1500 pécsi ültetett el 16 ezer tő virágot.

A virágültetéseken a kertvárosi gyerekekre mindig lehet számítani

A cél az volt, hogy egyetlen helyszínen egy óra alatt ültessenek el legalább ennyi virágot, a helyszínen összegyűlt óriási tömeg – köztük közel ezer óvodás és kisiskolás – azonban bőven a határidő előtt, kicsivel több, mint 20 perc alatt elültette a helyben nevelt virágokat. Mindez világcsúccsal elért Guinness-rekordnak számít. Virágültetésben egyébként a dicsőséges nap előtt a csúcstartó Budapest volt, nekik 1000 fővel 4 óra alatt 10 ezer palántát sikerült elültetniük.

Csizmadia Péter képviselő és Csizi Péter országgyűlési képviselő is segített a munkában

Egy évvel a hatalmas siker után június 2-án jött el az ideje annak, hogy a tavaly ősszel ültetett virágok helyére új, egynyári virágok kerüljenek. A rekorddöntés óta Guinness Világrekord sétány néven futó helyszínen közel 200 kertvárosi kisiskolás és óvodás, civil szervezetek tagjai, önkéntesek és környéken élők, közfoglalkoztatottak, valamint Kövesi Mária és Csizmadia Péter kertvárosi önkormányzati képviselők fogtak neki közösen az újravirágosításnak.

Szép új virágok várják a sétányon sétálgatókat

Az eseményen részt vett Csizi Péter országgyűlési képviselő is, aki emlékeztetett arra, hogy a rekordültetés a „Virágos Kertváros” program része volt, amelynek fő célja, hogy a legsűrűbben lakott városrészben minél több virágos terület legyen, hogy az ne csak nevében legyen Kertváros. Kiemelte, hogy az új virágok ültetése előtt természetesen meg kellett győződni arról, hogy még mindig Pécs-e a rekordtartó virágültetésben.

– Azt a megnyugtató tájékoztatást kaptuk, hogy Pécs továbbra is tartja a rekordot. Mi vagyunk azok, akik egy adott idő alatt egy helyen a világon a legtöbb virágot ültettük el. Ezeket a virágokat azonban gondozni is kell, a Guinness-rekordtól függetlenül. Az elmúlt egy évben többször ki is jöttünk ide civil szervezetekkel és iskolásokkal, óvodásokkal, hogy ápoljuk a növényeket. Mivel egynyári növényeket ültettünk, ezért természetesen azokat minden évben újra kell ültetni, hogy ugyanazt a pompát őrizzük meg, amit akkor idevarázsoltunk – mondta az országgyűlési képviselő.

Megköszöntötték a pedagógusokat is

Az esemény azonban nem csak a virágok megőrzéséről szólt. Csizi Péter és Csizmadia Péter a virágültetés során ugyanis a közelgő pedagógusnap alkalmából egy-egy szál virággal köszönte meg az ültetésben résztvevő kertvárosi iskolásokat és óvodásokat kísérő tanárok egész éves kitartó munkáját.

hirdetés
Hirdetés