Új zoovezér: több állat, több látogató

Siptár Dávid személyében novembertől új igazgató irányítja a pécsi állatkertet. A geográfus végzettségű, 28 éves fiatalember elképzelései emelkedő pályára állíthatják a májusban megújult vadasparkot.

Siptár Dávid eddig szolgáltatási vezetőként tevékenykedett Borbás Károly megbízott ügyvezető mellett. A pécsi közgyűlés a minap nevezte ki a zoo élére; s egyik legfőbb feladatának a létesítmény olyan növekvő pályára állítása, ami később az alapja lehet egy hosszú távon is önfenntartó intézménynek.

– A cél az, hogy folyamatosan megújuló szolgáltatásokkal meghatározó turisztikai desztináció legyünk ne csak a pécsiek, hanem a dél-dunántúli régió lakosainak. Érvényesítsük azokat az elvárásokat, amelyek a környezetneveléssel, a természetnek az emberekhez való közelebb hozásával és a fajok megőrzésével kapcsolatos tevékenységünket közelebb tudja vinni a látogatókhoz – fogalmazott.

Mint mondta, a májusi újranyitás óta kiemelt szempont, hogy látogatóbarát helyet teremtsenek, ahová szívesen jönnek az emberek.

siptár dávid, hlű01
Az új igazgató gyarapítaná az állatállományt

– A szolgáltatásokat is ennek megfelelően kezdtük el bővíteni. Nálunk két dolog áll az első helyen: az állatok és a látogatók. Ha szép környezetben egészséges állatokat látnak az ide érkezők, akkor nagyon szívesen vissza fognak térni, s a szabadidejüket is nálunk fogják eltölteni.

Az igazgató hozzátette, már a kezdetek óta figyeltek a látogatók visszajelzéseire legyenek azok Facebook-üzenetek, e-mailes megkeresések vagy éppen a gondozóknak jelzett észrevételek. Minden egyes hozzászólást kivizsgáltak, sőt, még kérdőívek segítségével is azt tudakolták a vendégektől, hogy ők milyen változtatásokat szeretnének látni az addigiakhoz képest.

Hangsúlyozta, éves szinten a 150 ezres látogatószám elérése, sőt meghaladása a céljuk, hiszen csak így érhetik el, hogy önfenntartóvá váljon az intézmény. Ehhez azonban olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, amelyek miatt érdemes lesz visszatérni a mecsekoldali parkba.

Siptár Dávid elárulta azt is, szeretnék gyarapítani az állatállományt. Régóta tervezik hiénák beszerzését, de ez azon is múlik, hogy miként tudják tovább hasznosítani a még üresen álló kifutókat.

– Emellett a tengeri élőlények számát szeretnénk még gyarapítani. Fajokat nem mondanék, csak annyit, hogy összességében a tengeri akváriumot szeretnénk minél több fajjal benépesíteni.