Újabb 12 utcában csatornáznak

Új szennyvíz- és vízvezetékrendszert építenek Pécsen 12 utcában, a közműveket az ISPA-programból kimaradt területen fejleszti az önkormányzat. A városnak környezetvédelmi célja is van a beruházással.

hirdetés

Csizi Péter pécsi alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mindössze néhány százalék nem tudott csatlakozni a lakossági szennyvíz-, illetve ivóvízhálózathoz, ennek érdekében az önkormányzat két ütemből álló fejlesztési programot dolgozott ki.

– Célunk, hogy ezt a pár százalékot is megszűntessük, és azok a családok, lakások, háztartások is bekapcsolódjanak, akiknek valamilyen oknál fogva az ISPA-programnál nem volt módjuk a erre – hangsúlyozta Csizi.

A két ütem során összesen 19, az első lépésben 12 helyszínen közműsítenek, mely megközelítőleg 180 millió forintba kerül. A terveztetés és az engedélyezés megtörtént már, megalakult a beruházás megvalósításához szükséges víziközmű társulat, elindul a kivitelezési közbeszerzési eljárás, ezt követően – várhatóan a nyár folyamán – megkezdődik a vezetékek építése. A költségek nagy részét, nyolcvan százalékát az önkormányzat állja, míg a fennmaradó húszat pedig a lakosság.

csatornázás2
A közműfejlesztés térképen

– A város számára elsődleges szempont volt, hogy az érintett pécsi lakók számára ne jelentsen túl nagy terhet a hozzájárulás, ezt 10 év alatt kell kifizetniük, ami mindössze havi néhány ezer forintos költséget jelent családonként – tette hozzá az alpolgármester.

A beruházás 225 főt érint az ingatlanok alapján, valamint 15 építési telket, melyek a Pécs Holding Zrt. tulajdonában állnak. Az első ütem során 1,81 kilométer szennyvíz-, valamint egy kilométer ivóvíz-gerincvezetéket építenek ki.

A tervek szerint 2015 végéig az egész város lefedett lesz, ugyanis az első ütem kivitelezése mellett még idén elindul a második lépés terveztetése és engedélyeztetése. A program eredményeként megszűnnek majd Pécs területén a szennyvíz okozta talajszennyeződések.

 • agyas

  Én készítettem az

 • Polgár

  De, jó! Ez az igazi környezetvédelem! Remélem tudják folytatni!!!

 • ANYUKA

  AKIKNÉL KI VAN ÉPÍTVE ÉS CSAK RÁKÖTNI KELL BENNE VAN A PROJEKTBEN? ÖNKORMÁNYZATI BÉRLEMÉNYBEN ÉLEK FIZETNI NEM FOGOK NEKIK. ANNO AZ ISPÁS PROJEKTESEKNEK SEM KELLETT

 • ÉN+Én

  HA -HA Csizi füllent mert komplett utcák vannak kihagyva . Nem nézett megint utána az állításának. Még csak nem is tárgyalnak közművek ,bevezetéséről ! Lehet hogy azok az utcák csak papíron tartoznak Pécs belterületéhez!!