Újabb buszok Pécsen

Megérkezett és pécsi terepen már bizonyított is az a 8 holland busz, amelyeket Páva Zsolt polgármester csütörtökön jelképesen át is adott a pécsieknek. A buszokat a város egyelőre csak bérli, azonban a bérleti szerződés lejárta után tervezik a megvásárlásukat. A korszerűbb, kényelmesebb járművek a kiszolgált Ikarusokat váltják fel.

hirdetés

Most már csaknem 50 új busz szolgálja az utasokat a Tüke Busz Zrt. flottájában. Páva Zsolt polgármester a tájékoztatón elmondta: alig egy év alatt a járműflotta átlagéletkorát sikerült 30 százalékkal csökkenteni. Ez jelenleg 11 év, de a cél, hogy még ebben az évben 10 év alá csökkenjen.

A "majdnem Zsolnay-színű" buszok
A “majdnem Zsolnay-színű” buszok

Mint azt korábban megírtuk, tavaly ősszel és idén tavasszal már kipróbáltak hármat az érkező 8 darab nyolcéves holland márkájú VDL Ambassador 200 típusból. Kiválóan vizsgáztak, jól tűrik a pécsi terepviszonyokat, műszakilag rendben vannak. A méregzöld színben pompázó buszok útvonalai a meglévő városi hálózatba illeszkednek majd.

Páva Zsolt polgármester beszédének elején elmondta, hogy a látszólag új, de valójában használt eindhoveni buszok korróziómentesített alvázának köszönhetően a városvezetés képes volt ezekkel a járművekkel hosszú távra tervezni. A buszok további előnye, hogy fogyasztásuk kedvező, jelenlegi állapotuk pedig sokkal jobb, mint a hasonló korú Mercedeseké.

Örülhet ennél jobban ember egy új busznak?
A buszokat a következő napokban már tesztelhetik a pécsiek

A városvezetés prioritásként kezeli, hogy tovább folytassák a Buszcsere programot, még 100 buszt vásárolnak, köztük minél több takarékos buszt és elektromos buszokat is, hogy tisztább legyen a levegő. Fontos cél, hogy hozzákezdjenek a Pécsi Közlekedési Centrum építéséhez, ahol a tömegközlekedés minden ágát összehangolják egy központi pályaudvaron. Ez – a szándékok szerint – a városi és helyközi közlekedést fogja megkönnyíteni, kényelmesebbé és átláthatóbbá tenni a pécsiek, illetve az utazók számára.

Az Ambassador 200-asok belülről.
Az Ambassador 200-asok belülről

A buszokat az elkövetkező 2-3 nap során olyan különleges próbautakon próbálhatják majd ki a pécsiek, amelyeken a járműveket a jelenlegi városvezetés képviselői mutatják majd be.