Már bizonyított buszok érkeznek Pécsre

Szóló és közepes méretű, úgynevezett midi buszok bérlését kezdi meg a Tüke Busz Zrt. pár héten belül. A legöregebb Ikarusokat váltják ki korszerűbb, kényelmesebb járművekre. Hamarosan vásárlásokról is döntenek egy kedvező kamatozású, egymilliárdos hitel keretein belül.

hirdetés

– Elsősorban új buszok vásárlásában érdekelt az önkormányzat, ezért is készítettük elő egy négymilliárdos, kedvező kamatozású állami hitel felvételét. A pénz első részét hamarosan lehívhatjuk, de addig is folyamatosan figyelték a Tüke Busz Zrt. szakemberei a piacon lévő használt járműveket is – mondta lapunknak Csizi Péter, amikor a pécsi buszcsere program folytatása felől érdeklődtünk.

Busz4

Így találtak rá a lehetőségre, amellyel ugyan használt, de jó minőségű és korszerű szóló, valamint midi járművek bérlését kezdi meg egy-két hónapon belül a társaság.

– A tizenhárom szóló busz a meglévő városi hálózatba illeszkedik majd, s az Ikarusokat váltják ki. A közepes méretű – négy-öt darab – járművel a szűken vett belváros lefedettségét növeljük, de akár a Tettye és a Mecsekoldal becsatlakoztatását is megoldhatjuk – így Csizi.

Pék Patrik a Tüke Buszt segítő Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület vonalhálózati referense azt mondta lapunknak, az új buszokkal a kisebb forgalmú vonalakon futó magas padlós járműveket váltják ki. A kisebb buszok olyan helyekre jutnának el, amerre ma alig, vagy egyáltalán nem jár a Tüke Busz. Ezek vonalhálózata még kialakítás alatt van, de Pék annyit elöljáróban elmondott: a Sétatér, az Anna utca, a Flórián tér, a Tettye utca, a Havihegyi út, a Báránytető bekapcsolása is létrejöhet ősztől, ha ezt a szakma és az önkormányzat támogatja.

Paiger István, a Tüke Busz Zrt. beszerzési és fejlesztési vezetője a hamarosan érkező járművekről azt mondta lapunknak: tavaly ősszel és idén tavasszal már kipróbáltak hármat az érkező nyolcéves holland márkájú VDL Ambassador 200 típusból. Kiválóan vizsgáztak, jól tűrik a pécsi terepviszonyokat, műszakilag rendben vannak; a Pannon Volán is vett ilyeneket. Előnyei között van, hogy fogyasztásuk kedvező, állapotuk sokkal jobb, mint a hasonló korú Mercedeseké; egyébként Eindhoven mellett szolgáltak korábban.

Busz2

A midi buszok közül egyet először kipróbálnak, s ha beválik, megrendelik a továbbiakat is. Ezek is használt, de jó állapotú járművek lesznek, s ezeket is bérli a cég.