Újabb cég jön Pécsre, de ki nem találná hova!

Kulturális közegben, igazi szellemi bázison telepedhet le majd az a cég, amelyik a jövőben bérbe veszi a Zsolnay Kulturális Negyed E26-27-es épületeinek emeleti részét. A város ezek fejlesztésével csábítana újabb céget Pécsre. 

hirdetés

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében ugyan a Zsolnay Porcelánmanufaktúra egykori területének nagy részét rendbe tették, kulturális funkciókkal töltötték meg, ugyanakkor néhány épület kimaradt a fejlesztésekből. De már évekkel ezelőtt azt is pedzegették, hogy irodáknak, cégeknek bérbe tudják majd adni a déli és nyugati oldalon lévő ingatlanokat.

A gazdasági válság utáni recesszió azonban közbeszólt, így nem volt sok jelentkező azokra, az elmúlt időszakban viszont ismét megélénkült az érdeklődés az E26-27-es épületek iránt. Igen ám, most azonban a beruházók az infrastrukturális hiányosságok miatt  álltak el befektetéstől. Ezen akarnak változtatni.

e2627
Csak kívülről szépültek meg a volt gyárépületek

A város éppen ezért a 2014-2020 között rendelkezésre álló európai uniós források felhasználásával  hasznosíthatóvá tenné a Zsolnay-negyed szóban forgó ingatlanjait, amivel párhuzamosan a szomszédos Pirogránit udvart is zöldebbé varázsolnák.

Jelenleg az  E26-27-es épület földszintjén kesztyűmanufaktúra van, az emeletet a fejlesztés után magánvállalkozásnak tudják bérbe adni, amelyhez elengedhetetlenen a tető hőszigetelése, a teljes belsőépítészeti átalakítás, a komplett villamos- és gépészhálózat kiépítése, valamint nagyságrendileg 120-150 fő részére szociális blokk kialakítása és az akadálymentesítése. Mindez közel 100 millió forintba kerülne, ugyanakkor teljes egészében pályázati forrást emésztene fel.

Az, hogy pontosan mikor népesülhet be az adott épület, a következő hónapokban, a kivitelezés során derülhet ki. Mindenesetre a beruházás adataiból arra lehet következtetni, hogy a leendő bérlő(k) több mint száz embernek adnának munkát.