Újabb csontváz: 23 millió egy szoborért

Egy hüvelykujjat ábrázoló szobor megvásárlásáról döntött korábban Toller László, majd Tasnádi Péter ezt meg is erősítette egy szóbeli szerződésben, de a kifizetés elmaradt. A pénzt most kell kicsengetni. Nem ússza meg a város a 23 milliós hüvelykujjat.

hirdetés

Nemrégiben derült ki, hogy a város tartozik Bencsik István szobrászművésznek (képünkön), mert egy korábban kötött megállapodás szerint a Kossuth-díjas alkotóval Toller László, majd Tasnádi Péter volt polgármesterek is megegyeztek, sőt utóbbi szerződést is kötött arról, hogy megveszik egyik alkotását. A Genezis II. nevet viselő, a Tettyén álló, hüvelykujjat formázó alkotás 23 milliót kóstál, a szerződés szerint.

Átverték? Hitegették? Húzták az időt?

– Egy több évre, a szocialista városvezetés idejére visszanyúló problémáról van szó. Csak a méltán elismert művészre való tisztelettel nem állítom, hogy újabb csontváz hullott a fejünkre, az ugyanakkor tény: a korábbi városvezetők olyan ígéreteket tettek, amelyeket nem teljesítettek, s most rajtunk kérik számon mindezt. Bízom benne, hogy a polgármester úr a művésszel közösen valamilyen módon rendezni tudja a kérdést – mondja Hoppál Péter, a Kulturális Bizottság elnöke.

A történet a művész emlékei szerint egy be nem váltott ígérettel indult, amelyeket újabbak követtek.

– Még jóval az EKF előtt járt Pécsen a kulturális fővárosi címről döntő nemzetközi zsűri. A szobrom ekkor egy kiállítás keretében állt a Tettye-parkban. A Tettye Étteremből, egy ebédről kifelé tartó döntnöki társaság egyik tagja bökte oda Meixner Andrásnak, a kulturális bizottság akkori szocialista illetékesének – szobromra mutatva, hogy „azért fog Pécs nyerni, mert nemcsak ígéri az új szobrokat, hanem már ki is helyezte őket” – emlékszik vissza Bencsik István.

A Kossuth-díjas művész szerint ezután hívta fel őt telefonon Meixner András, s szabadkozott, hogy nem merte elmondani a zsűrinek, hogy nem a város saját tulajdonában álló alkotásról, hanem csak egy kiállítási darabról van szó. Meixner állítólag szószerint azt mondta akkor, hogy „most már kénytelenek leszünk megvenni vagy tartósan bérelni az alkotást”. (Erre Meixner ma már nem emlékszik – lásd keretes írásunkat – a szerk.) 

Kiment a fejéből…

Bencsik ezt követően Toller Lászlótól kapott személyesen ígéretet arra vonatkozóan, hogy 23 millió forintért megveszik a művet, majd Toller balesetét követően Tasnádi Péter erősítette meg ugyanezt, a művész szerint konkrét szóbeli-szerződést kötöttek.

Bencsik ezért nem vitte el máshová az alkotást, mert úgy tudta, „hamarosan” kifizeti azt neki az önkormányzat. 2009-ben azonban világossá vált számára, hogy az üzlet kútba esett. Addigra azonban komoly kár is érte, hiszen azért nem vitte el máshová, illetve azért nem adta el a hüvelykujjat, mert úgy tudta, hogy azt már megvették!

A jelenlegi városvezetés nem régen értesült a problémáról, és egy esetleges per elkerülése miatt úgy döntöttek, kifizetik a művésznek azt, ami jár neki. Annyit sikerült elérni, hogy ezt az összeget ne egyösszegben, hanem részletekben teljesítse az önkormányzat.

 

[frame]Meixner nem emlékszik az ígéretére

Meixner András arra ugyan emlékszik, hogy a szobor egy kiállítás részeként állt annak idején a Tettyén, de arra már nem, hogy ő vagy bárki más megígérte volna a művésznek, hogy megvásárolja a város az alkotást.[/frame]