Újabb egyházi ovi lesz Pécsen

Hároméves kortól kötelező az ovi

Mégsem veszi át a Pécsi Egyházmegye a gyárvárosi iskola és a Zsolnay úti óvoda fenntartását, derült ki a napokban. Ezzel egy időben az Enyezd utcai kék virágos óvoda az evangélikusok kezébe került. Nagy lett a mozgolódás az egyházi oktatási intézmények terén.

hirdetés

A Kertvárosi Óvoda Enyezd utcai kék virágos tagóvodája lett az első olyan baranyai oktatási intézmény, amit az Evangélikus Egyház a magáénak tudhat.

Ócsai Zoltán lelkész szerint az evangélikus egyház régi szándéka volt részt venni a pécsi köznevelési feladatok ellátásában, egy óvoda fenntartásában.

Elmondta, tavaly tavasszal a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke látogatást tett Páva Zsolt polgármesternél, aki támogatta a kezdeményezést.

Így az Enyezd utcai 1. számú ovi gyülekezeti fenntartásba került, 2015 őszén készült el a határozat, 2016 őszén pedig már új fenntartóval indulhat az év.

Az egyháznak sok elképzelése van azokról a változtatásokról, amelyeket szeretnének bevezetni – a jelenlegi hagyományok mellett –, ilyen például a zenei és német idegen nyelvi nevelés, ez utóbbihoz német anyanyelvű önkénteseket is meghívnának.

belvárosi óvoda, hl05

Az iskolában jelenleg katolikus hittant oktatnak, de ha van igény a szülők felől, játékos evangélikus hittan is lenne, mozgáson, énekeken keresztül közvetítve a bibliai tanításokat. Ugyanakkor alapvetően az óvoda rendszeres programjaiba is beépítenék a keresztyén tanításokat, a vallásos értékrendet. A Dischka Győző utcai evangélikus templom is helyszíne lenne számos rendezvénynek.

Pécsen és Baranya megyében egyaránt ez lesz az első evangélikusok által vezetett oktatási intézmény.

A Pécsi Egyházmegye ugyanakkor elállt szándékától, és nem vette szárnyai alá a gyárvárosi Szieberth Róbert iskolát és a Zsolnay úti óvodát.

A hivatalos indoklás szerint a „köznevelés területén kialakult helyzet, a fenntartói szerepkörök átalakítási folyamata s ennek ismeretlen végkifejlete” nem teszi lehetővé, hogy a katolikus egyház átvegye az intézményeket. A kissé homályos indoklás mögött még nem tudni mi áll, kerestük a püspökség oktatási ügyekért felelős illetékesét ez ügyben, de nem tudtuk elérni.