Újabb fejezet nyílt a Zsolnay-történelemben

Csütörtök este a pécsi Városházán mutatták be Tolvaly Ferenc író új, A Zsolnay-kód címmel nemrég megjelent történelmi regényét. A szerző egy szenvedélyes műgyűjtő szemszögéből meséli el a Zsolnay család Pécs városával összefonódó történetét.

hirdetés

Márta István zeneszerző zongorán előadott dallamai nyitották meg Tolvaly Ferenc új kötetének ünnepélyes bemutatóját. Rögvest utána Páva Zsolt polgármester mondott köszöntőt az érdeklődőkkel zsúfolásig megtelt közgyűlési teremben, ahol Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, a gyáralapító ükunokája és Törő István, az egyik legjelentősebb Zsolnay-gyűjtemény tulajdonosa mint a könyv megszületésében aktívan részt vevő meghívottként vettek részt.

– Zsolnay Vilmos személye és élete Pécsen több, mint egy hagyományos életpálya, hiszen igazi legendák fűződnek hozzá. Azt, hogy ezekből mi a valóság és a mi a képzelet szüleménye, nehéz megítélni, de az biztos, hogy olyan identitásadó polgára a városnak, akire büszkék lehetünk. Egy tüke pécsi polgár számára követendő példa.

A városvezető köszönetet mondott a szerzőnek azért, hogy műve tovább erősítheti a Zsolnay családhoz való kötődést, ami egyébként nem új keletű, hiszen a rendszerváltás óta tapasztalhatjuk azt Pécsen is, hogy személye foglalkoztatja a közvéleményt. Ezt a fajta az izgalmat erősíti a most megjelent könyv is.

Maga a szerző is csak néhány perccel az esemény kezdete előtt kapta kézhez a frissen megjelent művének egyik példányát, s érezhette “a nyomdafesték bódító szagát”, amely vanília és alkohol illatát árasztotta.

kód5 - könyv1

Tolvaly Ferenc beszélt az “alkotói munka zarándokútjairól”, felesége, Hidvéghy Melinda áldozatosságáról, barátjáról, Törő István műgyűjtőről, akitől a könyv teljes művészettörténeti hátterét kapta, s aki mesélt arról a gyűjtőszenvedélyről, ami a könyv kerettörténetét adja.

S beszélt természetesen Mattyasovszky-Zsolnay Zsófiáról is, aki felhívta figyelmét dédanyja, Mattyasovszky-Zsolnay Teréz gyártörténeti írására, egy “felbecsülhetetlen értékű” naplóra, amit végül ő “továbbírt”, s amelyből Sólyom Katalin színésznő olvasott fel részleteket a bemutató során.

A Zsolnay-kód
A Zsolnay azon kevés, 19. századi vidéki polgári családok egyike, amelyek ma is közismertek Magyarországon. Kivételes személyiségek sora alkotta a családot, így tudtak dacolni azzal a számtalan kihívással, amelyet a 19. és 20. századi történelem tartogatott számukra. A Zsolnay-kódban a szerző egy szenvedélyes műgyűjtő szemszögéből meséli el a Zsolnay család Pécs városával összefonódó történetét, amely két szálon fut: az egyik Mattyasovszky-Zsolnay Teréz naplóján és személyes vallomásán, a másik egy művészettörténész beszámolóján, amely szintén két “vonalon” fut: az egyik maga a Zsolnay-kód, a “titok”, ami a Zsolnay Vilmosnak a porcelán titkának megfejtésére irányuló törekvését ábrázolja. A másik szál egyfajta kalandregény keretében ábrázolja Magyarország történetének száz évét egy gyűjtő életén keresztül. Ha úgy vesszük, akkor az olvasó tulajdonképpen négy kisregényt olvashat egy kötetben.