Gandhi Intézetet alapítanának

Egy Mahatma Gandhiról mintázott mellszobrot avattak fel az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjának 145. születésnapján Pécsen csütörtökön.A PTE új intézetet is létrehozna a tervei szerint

hirdetés

Az alkotást a Kulturális Kapcsolatok Indiai Tanácsa (Indian Council for Cultural Relations) és az indiai kormány kulturális minisztériuma adományozta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és Pécs számára. Az egyetem botanikus kertjében elhelyezett alkotást azért ajánlották fel, mert az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége és a PTE természettudományi karán működő Ázsia Központja között hosszú ideje jó, s egyre erősödő kapcsolatok vannak.

Indiai nagykövet1

Shri Malay Mishra indiai nagykövet a szobor csütörtöki ünnepélyes felavatásán elmondta, a világ kevés városa büszkélkedhet két Gandhi-szoborral. Utalt ugyanis arra, hogy a roma oktatási központként működő Gandhi Gimnázium udvarán már korábban elhelyeztek egy műalkotást.

Mint mondta, Gandhi világformáló gondolatai, szellemisége ma is időszerűek, életszemlélete, látásmódja napjainkban is számos követőjére elevenen hatnak. Beszédében köszönetét fejezte ki a PTE-nek és Pécs városának azért, hogy egyre erősebb és egyre több területre kiterjedő kapcsolatokat ápolnak az ázsiai országgal.

Kitért arra, hogy meglátása szerint Pécs az indiaiak által rendkívül fontosnak tartott területen, a roma kultúra ápolása, megismertetése és kutatása terén is jelentős eredményeket tud felmutatni, de – ahogy fogalmazott – a pécsi helyszínválasztás a szellemi tőke hagyományos fővárosi koncentrációja ellen ható kezdeményezésként is felfogható.

Gandhi_szobor_2014

Bódis József, a PTE rektora arról számolt be, hogy az egyetem tervei szerint egy, Mahatma Gandhi nevével fémjelzett kulturális és tudományos intézet felállítását szorgalmazzák az Ázsia Központ szakmai bázisán.

Páva Zsolt polgármester elismerően szólt arról, hogy India az etnikai és vallási sokszínűségre, a társadalmi tolerancia múltbeli és jelenkori hagyományára értékként tekint, ugyanakkor rendkívül hosszú történelmi múlttal és gazdag kulturális örökséggel rendelkező helyszínként néz Pécsre.