Újabb migrációs hullám fenyegeti Európát?

Migrants and refugees queue to enter a registration camp after crossing the Greek-Macedonian border near Gevgelija on November 8, 2015. The flow of refugees and other migrants from Turkey to Greece is expected to continue at a rate of 5,000 daily this winter, the UN refugee agency UNHCR said. Three million migrants fleeing war and poverty are seen entering the EU by 2017 in a development likely to have a marginal positive impact on the economy, the European Commission said. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI

Európa nem volt kellőképpen felkészülve a migrációs válságra, ami az elmúlt egy-két évben krízishelyzetet okozott a kontinens több államában is. Ez vitathatatlan. De szembe kell néznünk még egy esetleges veszéllyel, amelyhez képest a mostani válság eltörpülhet: a klímaváltozás által kiváltott menekültáradattal.

hirdetés

Világszerte egyre több konferencián igyekeznek felhívni a figyelmet a klímaváltozás okozta népvándorlásra, csak jelen pillanatban még megoldásra vár annak a megszámlálhatatlan migránsnak a kérdése, akik Európában kötöttek ki – igaz, egy kicsit más okból kifolyólag.

Dr. Tarrósy István pécsi Afrika-kutató szerint a legfontosabb, hogy tisztázzuk: a klímaváltozás okozta migráció mindig is létezett, Afrikán belül mindig volt egy belső vándorlás. Az átlaghőmérséklet drasztikus megnövekedése persze felgyorsítja a folyamatokat. A népeket számos külső tényező kényszeríti vándorlásra: az ivóvíz hiányától kezdve egészen az őserdők kiirtásán át a háborús összecsapásokig – mondja.

szahara
Az aszály és az elsivatagosodás milliókat késztethet a vándorlásra

A klímaváltozás okozta migráció legnagyobb kérdése a kutatók számára mindig az, hogy melyik térség felé várható a mozgás. Nem lehet kiszámítani, merre fordul majd a hullám. Az is lehet, hogy a kontinensen belül marad, de lehet, hogy az Öböl-térség, vagy a Földközi-tenger lesz a célpont

Tarrósy szerint legnagyobb hiba az, hogy fölösleges pánikot okoznak ezzel az egyébként is kétségbeesett európaiaknak. Mivel tényleg nem tudható, hogy mi lesz a migráció iránya, korántsem könyvelhető el, hogy az öreg kontinenst veszik célba.

Mindenesetre a szakember szerint a legfontosabb, hogy egységes kezelési technikát dolgozzanak ki a kontinens államai, ha bekövetkezik a baj, erre azonban egyelőre semmi esély. Megfelelő felkészültség nélkül azonban tényleg lesz ok az aggodalomra, ez tény.

Illegális bevándorlás - Migránsok Szabadkán, bevándorlók, menekültek
Meg kell tanulnia Európának kezelni a helyzetet

A klímaváltozás által okozott népvándorlás, migráció sosem fog megállni, ebben ne is reménykedjünk. De egy közösen megalkotott forgatókönyv bármikor hasznos lehet, a legnagyobb baj akkor eshet meg, ha készületlenül éri az embereket a jelenség, és saját bőrükön kezdik megtapasztalni. Ez történt sajnos most is, és amíg a megosztott Európa nem talál megoldást a menekültválság kezelésére, addig nincsen következő lépés – vélekedik.