Újabb minierdőt ültettek Pécsen!

A márciusban kezdődött nagyszabású fásítási program második állomásaként a Budai városrészben kerülhetett földbe közel 250 facsemete. A program keretében összesen 8000 fa „születik” majd Uránvárosban, Kertvárosban és a Budai városrészben, amivel az üres, elsősorban nehezen hasznosítható területeket teszik még zöldebbé.

hirdetés

Ahogy arról korábban már számot adtunk, újabb nagyszabású fásítási program indult el idén Pécsen. Összesen 8000 csemete kerül földbe, ebből múlt héten 35 darab – fekete dió, juhar, ostorfa és vadalma – fa kezdhette életét a keleti városrészben, a Szeptember 6. téren.

Csütörtökön újabb fákkal gazdagodott Pécs. Ezúttal a Budai városrészben, a Hársfa út és a Blaha Lujza utca kereszteződésénél levő hasznosíthatatlan, vizes területen került földbe közel 250 dugvány.

faültetés blaha, hl04

Pál Miklós képviselő elárulta, hogy a tisztább levegő érdekében ültetik az újabb fákat, Pécs „tüdejét” ezzel az újabb fásítással szeretnék tisztábbá tenni.

Az itt elültetett fák egyébként a 2013-ban létrehozott városi Csemetekertből származnak. A faiskola célja, hogy olyan fákat neveljenek, amelyeket szoliter jelleggel, vagyis magányosan, vagy fasor formájában tudjon hasznosítani később a város.

faültetés blaha, hl01

– A fásításoknak összhangban kell lenniük a környezettel, vagyis a fák ökológiai igényeinek megfelelő területet kell választanunk. Ez a helyszín egy mély fekvésű, vizes terület, így természetes környezetükben, vizes helyeken honos fajtákat választottunk – árulta el Nagy Ervin főkertész. Változó nagyságú egyedek, keskenylevelű kőris, kocsányos tölgy, gyertyán és vad gyümölcstermő fák kerültek a földbe, aminek köszönhetően változó lombmagasságú erdőrész jöhet létre, a 3-4 méteres egyedektől egészen a 20 méteres monstrumokig.

A programban egyébként a Biokom Nkft. munkatársai mellett közel 25 közfoglalkoztatott dolgozik márciusban.