Újabb MSZP-P-s kampányrendezvény, pedig Mellár szerint Pécsen nem lehet kampányolni

A korábban magát független jelöltnek nevező, majd néhány hét alatt az MSZP-P-frakciószövetségbe belépő Mellár Tamás fórumra hívta meg Ujhelyi Istvánt, az MSZP Európa Parlamenti képviselőjét és Jávor Benedeket, a Párbeszéd Európa Parlamenti képviselőjét. Ujhelyi már előre a többi ellenzéki pártot vádolta meg azzal, hogy miért fog a Fidesz több képviselőt küldeni az EP-be ismételten. Az MSZP-P-s Mellár Tamás néhány napja még azt írta, hogy nem lehet Pécsen kampányolni. 

Az egybegyűltek egyértelműen elégedetlenek voltak a létszámmal, egy hölgy a terembe belépve például megjegyezte: „úgy tűnik, az időjárás bevacakolt”. Biztos nem örültek annak sem, hogy a politikusok több mint negyed órával később kezdték a beszélgetést, mert előtte a házigazda Mellár Tamással sajtótájékoztatót tartottak a terem előtt.

Mint a sajtótájékoztatón elmondták, azzal a céllal jött a két politikus, hogy a pécsiek figyelmét felhívja a vasárnapi EP-választás fontosságára az ellenzék számára. Emellett az EU-s források és a Paks II beruházás voltak a téma, bár ez utóbbiakról jóval kevesebb szó esett.

Mellár Tamás a sajtótájékoztatón elmondta, ő bárkivel hajlandó összefogni azért, hogy megakadályozza, hogy a jelenlegi kormány kivezesse Magyarországot Európából.

A 10-12, korábban az MSZP sajtótájékoztatóján is részt vevő aktivistán kívül Szakács László, az MSZP alelnöke – akivel Ujhelyi István 9 különböző baranyai helyszínt látogatott meg, többek között egy falut az „Ormándságban”, ahogy ő mondta –, újságírók és körülbelül további 20 ember vett részt az eseményen. Szembetűnő volt, hogy a magát szintén függetlennek tituláló MSZP-DK-Momentum polgármesterjelöltje, Péterffy Attila nem jött el az eseményre a fél órával a beszélgetés előtt zajló MSZP-s sajtótájékoztató után.

Ujhelyi István azzal kezdte bemutatkozását – melyben nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy ő és Jávor korábban elnyerték az év EP-képviselőjének járó díjat –, hogy néhány éve nem gondolta volna, hogy valaha meghívást kap Mellártól, hozzátette, ezt az Orbán-kormánynak köszönheti.

A 2006-os rendőrterror idején – amikor emberek szemét lőtték ki azonosítószám nélkül – az országot vezető MSZP politikusa megjegyezte, szerinte Orbán lassan a levegőt is elszívja előlük, a „friss demokratikus levegőt”. Ujhelyi a választások kapcsán pedig megjegyezte, meghülyíti a Fidesz az erdélyieket a dupla szavazás lehetőségével.

Jávor Benedek „agyament holdkórosoknak” nevezte azokat az EP-képviselőket, akik Orbán Viktort tapssal fogadják az Európai Parlamentben és elmondta, az Orbán-kormány szerinte az európai szélsőjobboldalra helyezte Magyarországot. Szerinte ez egy vesztes trend, vélekedett összességében a bevándorlásellenes pártokról.

Azt is mondta a Paks II-fejlesztés kapcsán, hogy szerinte elmeháborodott, aki Hirosima és Csernobil után elhiszi, hogy nem veszélyes egy atomerőmű.

 

Jávor Benedek, Mellár Tamás és Ujhelyi István a fórum előtti sajtótájékoztatón

Ezek után következhettek a közönségkérdések, az első arra vonatkozott, van-e eszköze az ellenzéknek arra, hogy megakadályozzák, ami szerintük a legutóbbi választásokkor bekövetkezett, vagyis a csalást. Ujhelyi azt válaszolta, nehezére esett az MSZP-nek a szavazóbiztosok összeszedése, de 5100-5200 lesz, amire büszkék. Elmondta, sajnálja, hogy a többi ellenzéki párt nem tudja ezt elmondani magáról.

Azt is mondta, hogy az EP-választáson határozottan elutasította a kooperációt a Gyurcsány-párt, mindezt ráadásul nyilvánosan, sajtóközlemény formájában.

A közönségből megkérdezték, rendelkezik-e olyan tervvel az ellenzék, amivel kárpótolják az embereket az állítólag a kormány által ellopott pénzekért. Erre Jávor Benedek azt válaszolta, adó bevezetésével lehetne megoldani.

Arra pedig, hogy miért nem sikerült igazi ellenzéki listát létrehozni, mi gátolja az egységet az EP-választásokon, azt mondták, rá akarták kényszeríteni a pártokat, hogy közös lista legyen, de azok elzárkóztak.

Csak az MSZP, illetve – az egyébként mérhetetlen támogatottságú – Párbeszéd volt partner ebben.

Ujhelyi azt kérte a jelen lévő nagyjából 20 külsős érdeklődőből álló közönségétől, hogy május 27-én gondolkozzanak majd azon, hány százezer szavazatot vesztett az ellenzék amiatt, hogy elzárkóztak az összefogástól.

Hirdetés