Újabb munkahelyek Pécsett

A tesztüzem sikeres volt

Egy rendhagyó pécsi vállalat 20 megváltozott munkaképességű embernek kínál hosszú távú álláslehetőséget egy elektronikai eszközök újrahasznosításával foglalkozó üzemben. Az európai uniós finanszírozásból létrejött projekt tavasz óta „tesztüzemben” működött, most azonban eljött az idő arra, hogy ez a minden szempontból gazdaságos pécsi vállalkozás a saját lábaira álljon.

hirdetés

Nem mindennapi összefogás eredménye az a pécsi üzem, ahol 20 megváltozott munkaképességű ember kapott munkát. A Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft., a Kerek Világ Alapítvány és az ECOsynergy Kft. együttműködésének köszönhetően létrejött vállalkozás keretén belül az itt dolgozók elektronikai berendezéseket dolgoznak fel, szerelnek szét és raknak össze.

Közösségépítő szolgálatra van szükség
Közösségépítő szolgálatra van szükség

Az üzem megnyitásának forrásait az ahhoz kapcsolódó toborzással, a munkavállalók képzésével és kezdeti bérükkel együtt egy 156 millió forintos összköltségvetésű európai uniós projekt biztosította.

A több mint fél éve elstartolt projekt zárórendezvényén Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, az olyan nemes, gondoskodó, és hasznos kezdeményezések, mint a szerelőüzem, remekül példázzák azt a szemléletbeli változást, melyet az önkormányzat 2010 óta kiemelt figyelemmel próbál meg érvényesíteni a városban. Ez pedig nem más – folytatta Őri – mint a közösségek megerősítése, az emberek középpontba helyezése.

Kiemelte, hogy Pécsett 2012 óta már megduplázódott a megváltozott munkaképességűek képzése és foglalkoztatása, az üzemmel pedig csak tovább gyarapodtak a szellemi- vagy testi fogyatékossággal élők munkavállalási lehetőségei. Ez az üzem azonban – emelte ki – nem csupán munkahely, hanem közösségépítő szolgálat. Végezetül elmondta, a város keresi az ilyen és ehhez hasonló lehetőségeket, az üzemhez hasonlóan megpályázható – megváltozott munkaképességűeket segítő – projektekre pedig jövőre 30 milliárd forintos állami keretet különítenek el.

Vonyó: ezeknek az embereknek nem lenne munkájuk az üzem nélkül
Vonyó: ezeknek az embereknek nem lenne munkájuk az üzem nélkül

Vonyó Péter, a szerelőüzem vezetője elmondta, olyan betegségekkel és fogyatékosságokkal élő embereknek adtak itt munkát, akiknek máshol gyakorlatilag nem lenne esélyük elhelyezkedni. Mindannyiuknak nagyon komoly motivációt ad -folytatta –, hogy hasznos tevékenységet végezhetnek, ezért lelkesek és igyekvőek, időnként erőn felül is. Ezért szinte alig van fluktuáció, a májusban felvett 20 fő több mint 80%-a ma is itt dolgozik.

 

A csapat
A csapat

Az üzemben alapvetően minden háztartási kisgépet, szórakoztató vagy egyéb elektronikai eszközt átvesznek, bevizsgálnak, majd szakszerű módon szétszerelnek és a kinyert anyagok további hasznosításáról is gondoskodnak – a vállalkozás így tehát nem termel hulladékot, fenntartható, energiafelhasználás szempontjából pedig igen gazdaságos.

A tesztüzem sikeres volt
A tesztüzem sikeres volt

Herczeg Zsuzsanna, a Kerek Világ Alapítvány képviselője kifejtette, hogy az üzem indulását megelőző két évben az alapítvány szervezésében a munkások tréningeken és képzésen vettek részt, valamint mentorprogram is segítette őket, hogy munkavállalói kompetenciáikat visszanyerjék és beilleszkedésük a munka világába sikeres legyen.

Az üzemet működtető Máltai Gondoskodás Nonprofit Kft. nem a termelés maximalizálását és a haszon növelését helyezi a középpontba, hanem a náluk dolgozók boldogulását. Kovács Gábor, a Máltai Gondoskodás Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ugyan a projektnek papíron most vége, az igazi munka azonban csak most kezdődik, hisz az üzemnek pályázati támogatások nélkül kell a saját lábára állnia.