Az ÖPE szerint tovább javul a civilek és a város között az együttműködés

A 2014–2019-es önkormányzati ciklus utolsó rendes közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót az ÖPE, amin a fontosabb napirendi pontokon kívül volt és jelenlegi képviselők mutatták be azt a pályát, amit az egyesület befutott Pécs politikai térképén – a kezdeti nehézségektől az erős szövetségig, ami a Fidesz-KDNP-vel köttetett.

Három-négy fajsúlyos napirendi pontra hívta fel a figyelmet Kővári János, az ÖPE elnöke kedden.

– Az egyik csomag a gazdaságfejlesztés: ide tartozik majd a déli ipari park fejlesztése – a területvásárlás és a csarnokfejlesztés is. A másik pedig az elbírált zöldpályázatok: összesen 19 iskola és 29 óvoda nyújtott be pályázatot környezettudatos fejlesztésekre, mint például egy udvari tanterem, energiatakarékos izzók cseréje, beltéri zöldmegoldások. Ezek mindennél fontosabbak, hiszen a zöld főváros projekt tulajdonképpen a jövő nemzedékéért is van – mondta.

– A ciklus utolsó rendes közgyűlésére is jutott egy csontváz – fogalmazott. – A szocialista városvezetés újabb öröksége, a buszpályaudvarok sorsa, hármat kell visszavásárolnia a városnak a saját közigazgatási területén belül – tette hozzá.

Feszültségektől volt terhes az első egy-két év 2014 után

A tapasztalatokról két ÖPE-s képviselőt, Vozár Pált és Berényi Zoltánt szólaltatott meg Kővári, akik a ciklus kezdetén, illetve most ülnek-ültek mellette.

Vozár Pál elmondta, a 2014-es választásokon az ÖPE külön indult, és azóta is ellenzéki szerepkörben van jelen a közgyűlésben. Az első év sok konfliktussal volt terhelve nem csak az ÖPE és a városvezetés, de a városvezetés és a civil szervezetek között is, ennek részben a meg nem hallgatás, a sok félreértés volt az oka.

Azok a küzdelmek, amiket a ciklus elején próbáltak véghez vinni, végül mostanra meghozták az eredményüket. Kiderült, hogy képesek a párbeszédre, tudnak konszenzusra jutni, a vélemények nem állnak messze egymástól.

Berényi Zoltán úgy fogalmazott, ő már egy konstruktívabb képviselőcsapatba ült be, szinte napra pontosan egy éve.

– Ellenzékiként is az volt a különbség a többi ellenzéki párt és közöttünk, hogy felőlünk mindig a jobbító szándékú kritika érkezett a romboló jellegű hozzászólások helyett. A 28 pontos javaslatcsomagunkat, amit a város nehéz gazdasági helyzetének kezelésére nyújtottunk be, több pontján meghallgatásra lelt, és számosat közülük el is fogadtak.

A képviselő szerint törekvéseiket folytatni lehet, Vári Attila pedig a legalkalmasabb partner lehetne polgármesterjelölként.

Kővári János végül hozzátette, a közeljövőben szeretnék a pécsi civil szervezetek vezetői egy közös, nyilvános beszélgetésre hívni, hogy világosan lássák, mi az a perspektíva, az a horizont, aminek a garanciáját ők is jelentik a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetségben.

Hirdetés