Újabb pécsi művészt ismertek el

Bárdosi Németh János pécsi költő emléktábláját avatták fel kedd délelőtt a városházán. Bárdosi egyedülálló irodalmár volt Pécs történetében, hiszen miközben kötetei jelentek meg, hosszú évtizedekig dolgozott a városházán, a pénzügyi osztály vezetőjeként.

hirdetés

Az ünnepélyes avatáson jelen volt és megemlékezett a költő számos családtagja is, leleplezték Pál Zoltán szobrászművész emlékművét a városháza lépcsőházának fordulójában.

bárdosi németh jános emléktábla, hl05
Pál Zoltán szobrászművész és az emléktábla

Páva Zsolt, Pécs polgármestere az avatáson elmondta, ugyan a költő Szombathelyen született, Pécsre érkezvén rögvest a kulturális, irodalmi élet részévé vált. Annak ellenére, hogy csendes, visszahúzódó személy volt, kimagasló érdemei voltak – és vannak – mind a költészetben, mind a város vezetésében.

Elismerően nyilatkozott arról, hogy remekül megfért Bárdosiban az irodalmár mellett a gazdasági szakember is, és bár szívesebben áldozta volna idejét csak a művészetekre, munkáját rendkívül eredményesen végezte közel 30 éven át e falak között.

bárdosi németh jános emléktábla, hl03
A Bárdosi család számos tagja jelen volt az ünnepségen

 

Páva példaként említette, abban az időkben, mikor a kultúrára nem volt szabad nagyobb összeget áldozni, Bárdosi mégis képes volt egy nagyobb összeggel támogatni például Eck Imrét, aki abban az időben ennek segítségével hozta létre a Pécsi Balettet.

Bárdosi Németh János (1902 – 1981)
A költő Szombathelyen született, egy hétgyermekes családban. Első verseskötete 1926-ban jelent meg, amivel azonnal nagy hírnévre tett szert. 1943-ban költözött Pécsre, elmondása szerint beleszeretett a városba. Az itteni irodalmi életbe is hamar beilleszkedett. 1967-ben nyugdíjazták a városházán. 1981-ben hunyt el.