Pécsi találmány a halláskárosodás megelőzésére

Akár meg is előzhető a  halláskárosodás azzal eszközzel, amit a héten megtartott budapesti TechShow 2013 szakmai kiállításon mutatott be a PTE egyik kutatócsoportja. A szakmai zsűri a találmányt a közel félezer projekt közül a legjobb 20 közé választotta be.https://www.pecsma.hu/wp-includes/js/tinymce/plugins/wordpress/img/trans.gif

hirdetés

Sok embert látni az utcán fülhallgatóval, azonban aki így hallgat zenét, az kiteszi magát a potenciális halláskárosodás lehetőségének. Egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy a tizenévesek körében emiatt nagyobb számban regisztrálnak a világ minden pontján hallásromlásban szenvedőket.

A PTE NaSDi (Natural Sound Distortion) kutatócsoportjának találmánya a halláskárosodást igyekszik megelőzni úgy, hogy az eszköz az emberi fül torzítását modellezi. A berendezés anélkül növeli a hangérzetet, hogy fel kellene hangosítani a lejátszókat, mindezt a zenei anyag hallható torzítása nélkül teszi meg! Hasonló találmányok eddig is léteztek, azonben ezek hallható torzítást eredményeztek.

 

Jelenleg egy egyszerű analóg áramköri elemekből felépített prototípus áll rendelkezésre, de a koncepció finomítása után az eljárás adaptálható lesz digitális eszközökbe, például mobiltelefonokba, MP3, MP4 lejátszókba, iPod-okba. Ráadásul mindez nem csak a zenehallgatást forradalmasíthatja, a hallókészüléket használóknak is sokat segíthet. Használatával ugyanis a találmány visszaadhatja az elveszett frekvenciák érzetét, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a halláskárosodásban szenvedők számára is fokozható lehessen a zenei élmény

Az egyetem kutatói, Prof. Dr. Pytel József, Máthé Kálmán, Czimerman László és Bagdán Viktor, körülbelül 20 éve dolgoznak a projekten, a munkában fül-orr gégész professzor, , hangmérnök,  és villamosmérnök is részt vesz. Az eszköz, amelyet nagyjából 500 pályázó közül választottak be a 20 legígéretesebb közé, a PTE által védett szabadalom.

– Jólesett, hogy kiemelték a találmányunkat a díjkiosztón. Jelenleg  együttműködő partnereket keresünk, akik segíthetnek nekünk a finomhangolásban, illetve a digitalizálásban, utána következhet majd a befektetők keresése – mondta el Tóth-Pördi Zoltán.

A pécsieknél azonban máris érdeklődtek a nagyobb cégek, hiszen kutatásuk forradalmi újítást eredményezhet az audiotechnológiai iparban.