Porcelánnal fizet a Zsolnay tulaja?

Beperelte a gyár dolgozóit, miután azok felmondtak

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa, Bachar Najari cáfolja, hogy porcelánnal fizettek volna a cégbe apportként bevitt ingatlanért. Kovács Gyula ex-vezérigazgató szerint azonban ő megbízható embertől hallotta ezt. 

hirdetés

A volt vezérigazgató, Kovács Gyula szerint a szír-magyar üzletember nem pénzben, hanem egyszerűen porcelánban fizetett annak, akitől a hajmáskéri volt laktanyát vette meg. Ismeretes, korábban nagy vihart kavart, hogy a Bachar Najari ingatlanapporttal teljesítette a Zsolnay-gyár esedékes tőkeemelését.

Az ügyletet a Pécs Holding sem nézte teljesen jó szemmel, miután pénzt szerettek volna látni a gyárnál, majd pedig névtelen kisrészvényesek tettek feljelentést. Az utóbbiban a nyomozást bűncselekmény hiányában elutasította  a rendőrség.

Kovács Gyula szerint a legújabb fejlemény azért lehet problémás, mert amennyiben nagy tételben kapott porcelánt a telek eladója Najaritól, akkor ő  márkakereskedőkhöz képest csökkentett áron tudja értékesíteni a termékeket – az eladó így olcsóbb, jelentős értékű porcelánnal árasztja el a vásárlóképes piacot.

Kovács arra a kérdésre, hogy mégis mi támasztja alá az állítását, lapunknak azt mondta, hogy a legutóbbi közgyűlésen hallotta ezt egy másik részvényestől, akinek a szavában nem kételkedik, elhiszi, amit mond. Hozzátette azt is, hogy az illető nem akar a nyilvánosság elé állni.

– Nem porcelánnal fizettem, de az ügylet részleteiről üzleti titok miatt nem beszélhetek – reagált Bachar Najar lapunknak. – Az elmúlt időszakban folyamatos támadások érnek bennünket, holott idén nem lesz veszteséges a vállalat, az exportunkat megnégyszereztük és nőtt a belföldi értékesítésünk is.

Najari szerint amíg ő saját vagyonát tette be a cégbe, addig a korábbi vezérigazgató – akinek 200 forintnyi részvénye van a vállalatban –  fizetést kapott a cégtől.

– Vajon amikor Kovács Gyula vezette a vállalatot, miért nem tett annak érdekében, hogy ne legyenek a hitelei a Zsolnaynak, miért nem tett valami jót a céggel? – vágott vissza Najari. A tulajdonos leszögezte, a cégnek nagyon rosszat tesznek az ilyen híresztelések, ráadásul Kovács Gyula akár a gyárban is feltehette volna kérdéseit.

 A PécsMa.hu oldalán a kommentelési lehetőséget a személyiségi jogakat sértő hozzászólások miatt felfüggesztettük. Az íráshoz a Facebookon lehet hozzászólni. 

 • Moderálás

  Palika, eddig csak a rengeteg marhaság miatt moderáltak, de ahogy látom a trágár stílusod miatt is kiraknak. Tudod, új média tv vonatkozik a kommentekre:-) Gondolom az újság csak nem szeretne fizetni helyetted:-)

 • petracska

  Ez is teny!Cegbirosagi adatok nyilvanosak!Moderalj

 • Tehat ha jol ertem, Bachar Najari a gyarbolkivett prcelannal fizette ki a cegbe bevitt apportjat?!? Ez jo, igy en is ki tudnam fizetni!!! 🙂

 • Zsolnay&Hollóházi

  Én “csak úgy” annyit kérdeznék nem zavarják-e a tények? Nyereségről hol tetszett olvasni? A közzétett beszámolót nyugodtan tessék megnézni a http://e-beszamolo.kim.gov.hu/
  portálon. Persze tudom, a túlzott tudás zavarhatja az Ön “tisztánlátását”. Meg a valóság is. Nem baj, hajrá!

 • gyuluról

  Tisztelt Pécsma! Kérem készítsenek egy interjút Kovács Úrral, melyben lehetősége lenne elmondani, hogy “uralkodása idején” mit tett a gyár érdekében?
  (Sejtésem szerint Szlovákia középkori történelméről hosszabb összefoglalót sikerülne írni.)

 • :-)

  Tavaly tavasszal telesírta a zsebkendőjét a vén bolond, hogy nem ha nem lép a város itt a Zsolnay vége, mert nincs pénz a gyárba fizetésekre. Pár hónappal később, hogy nincs export, aztán hogy nincs belföldi piac, majd hogy kikötik az áramot. És láss csodát eltelt egy év és még mindig van Zsolnay, bérek, áram.. A nyilvános mérlegből pedig nem úgy tűnik, hogy a KoGy idejében mélyponton lévő gyár tovább hanyatlott volna az elmúlt évben.

 • csak úgy

  Mikor a jelenlegi tulaj megvette a gyárat, az éves szinten komoly vesztességet termelt, most pedig a cég már nem vesztességes és nőtt az export is.

  Az elgondolkodtató, hogy miért is támadják a jelenlegi tulajdonost?! Mert nem gondolom, hogy ebben az országban bárki is önzetlenül, önérdek nélkül küzdene a Zsolnayért, csak azért mert ő “félti” ezt a régi céget, mint Pécs jelképét.
  A “kisrészvényes” miért nem örül, hogy a cég már nem vesztességes és emelkedő pályán van?
  Gondolom a MOL, az OTP kisrészvényesei sokkal érdekesebb kérdéseket is feltehetnének a menedzsmentnek, mint, hogy mennyit ér egy apport, vagy az miből lett kifizetve…

 • Zsolnay&Hollóházi

  A közgyűléseken feltett kérdésekre a tipkus válasz, hogy nem válaszolunk, mert az üzleti titok. Nem válaszolunk, mert az nem tartozik a napirendhez. Nem tudnak válaszolni, mert az igazgatóság és felügyelő biztottság testületileg nem vesz részt a közgyűlésen. A város és a holding képviselői kötött mandátummal vesznek részt, tehát a napirend tekintetében egy “igen”, “nem” szavazatra jogosultak.
  Sem az igazgatóság, sem annak elnöke, sem a felügyelő bizottság, sem annak elnöke egyetlen levelenre sem válaszolt. Miről beszélgetünk? Gyüjtögessem a feladóvevényeket?

 • Szőts

  Ha a holding nem kötötte ki, akkor bármi lehet az apport a tőkeemeléshez. Felveti a lőtér a holding alkalmatlanságát. Porcelánnal fizetett akkor mi van?