Bulizhatunk is az új Vásárcsarnokban

Új éttermi negyednek és vigalmi funkcióknak is otthont adna az új Vásárcsarnok – tudta meg lapunk. Hosszú távon az sem kizárt, hogy a mostani buszpályaudvart is arrébb tolják.

hirdetés

Mint megírtuk, az önkormányzat elfogadta azt a tervpályázati kiírást, amely egy teljes komplexum átszabására ad lehetőséget a pályázóknak. Azon kívül, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utca egy részéből sétálóövezetet csinálnának, illetve nagyobb teret engednének a 6-os úttól délre a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, még nagyobb ívű elképzelésekre is várják a javaslatot a tervezőktől.

Hatalmas a tömeg

A június 11-én meghirdetett kiírás szerint a Zólyom utcai tömbben – ez a volt Rák Cafénak egykor otthont adó terület – is komoly változásokat akarnak. Itt megoldást kell keresni arra, hogy a több ezer gyalogosnak – például pénteken és kedden reggel 7 és 8 óra között mintegy 6000 embernek – is biztonságos és kényelmes legyen a közlekedése, miközben naponta 20 ezer ember érkezik meg ide buszokkal is. A tömb körüli autós forgalom is brutális: naponta összesen 108 500 gépjárműt számoltak meg.

Mi lesz a buszokkal?

A távolsági autóbusz-pályaudvarnak új kijáratot is keresnének, és amennyiben sikerül a tömb átalakítása során a Zólyom utcánál jobbat találni, akkor elvileg maradhatna a helyén az autóbuszállomás, de helyzete mégsem ideális. A még napirenden lévő támogatások pedig esélyt is adnak az áttelepítésére, amivel számolni is kell hosszú távon. Új helye az Ipar utcától délre lenne. Szintén komolyabb változás jöhet az északnyugati lakótömb esetében, amely a szakemberek szerint leginkább szolgáltató funkciókra lenne alkalmas, helyén hosszú távon új beépítéssel számolnak.

Vásárcsarnok: keretek már vannak

Ennél sokkal konkrétabb terveket várnak a Vásárcsarnok esetében. Hűtést igénylő termékek esetében külön feltöltő folyosó lesz, az itt dolgozók mindennap átöltözhetnek, és személyzeti öltöző-mosdó kapcsolódhat majd a funkciócsoporthoz. Nagyjából 500 négyzetmétert szánnak a húsos pultoknak, de két-két halas és tejes üzlet is lenne, a termelőknek pedig legalább 60 négyzetmétert biztosítanának. A füstölt áruknak legalább két üzlet és 10 asztal állna rendelkezésre, a zöldségnek, a gombának, tojásnak és méznek 450 négyzetmétert és 80 asztalt adnának. A virágosoknak pedig 75 négyzetmétert és 24 asztalt. A pékárunak 210 négyzetméternyi helyet szánnak, az étteremnek, kávézónak, pecsenyéseknek 460 négyzetméternyi területet biztosítanának.

Az új csarnokban – a rövid ellátási lánc számára – 1000 négyzetméteres földalatti hűtőkamrát szeretnének, 700 négyzetméteres feldolgozó részleggel.

Éttermi és vigalmi negyed

Az élelmiszer-kereskedelem mellett a gasztrojelleget is domborítanák. A budapesti Hold utcai piacot hozzák fel erre példaként, ahol az árusok mellett élvonalbeli séfek és ismert személyiségek által vezetett és fémjelzett vendéglátóhelyek működnek, a szokványostól eltérő formában, ám a megszokottnál kedvezőbb, vagy megegyező áron. Az önkormányzat szerint ennek megvalósításával Pécs egy új éttermi negyeddel, egy új, napi menüt biztosító hellyel gazdagodhatna.

A tervezőktől azt is kérik, hogy a vigalmi funkciók is megjelenjenek az új létesítményben, ahogyan ez Európa számos országában is megtalálható, így például a hamburgi halpiacon. Itt rendszeresen hajnalig tartó táncos mulatságokat szerveznek az üzemeltetők, ahova sikk járni.