Újabb rezsivágás: Mennyi is?

Csekkek tízezrei maradnak befizetetlenül Pécsen

A várakozások szerint októberig döntenek a lakossági gáz, villamos energia és a távhőárak újabb tíz százalékos csökkentéséről. Júliusban a vízdíjakat és a szemétszállítás díját mérsékelték ugyanennyivel. De mire lesz elég az újabb vágás? Utánajártunk.

hirdetés

Az optimista becslések szerint a januári rezsivágással – amikor is tíz százalékkal csökkentették a lakossági gáz, villany és távhő árát – akár átlagosan évi 50-100 ezer forintos megtakarítást is el lehetett érni.

A januári csökkentéssel ugyanis egy átlag pécsi kertes házban élő négyfős család havi szinten nagyjából 3-5 ezer forintot tudott megtakarítani, amennyiben gázfűtést használtak, feltételezve hogy havi gázátalányuk harminc ezer forint környékén mozog és az áramért sem fizettek korábban többet tízezer forintnál. A távhősök esetében fűtési szezonban havi 2-2,5 ezer forintot jelentett a vágás, azon kívül pedig ezer forintos spórolást könyvelhettek el a villanyáram miatt.

A szolgáltatók szerint biztos, hogy meglépik a távhő csökkentését is

Erre jött a júliusi szemétszállítási díjcsökkentés és a víz árának mérséklése 10-10 százalékkal. Ez egy-egy átlagos családnak újabb, nagyjából havi egy ezres spórolást jelentett. Éves szinten tehát egy átlag pécsi az eddigi intézkedésekkel nagyjából 40-60 ezer forintot tud spórolni.

Már több fórumon elhangzott, hogy októbertől ismét csökkennek a rezsidíjak. Mindezt erősíti meg, hogy Fónagy János államtitkár Pécsen jelentette be: legkésőbb a fűtési szezon kezdetéig minimum tíz százalékkal csökkenni fog a gáz és a villamos energia ára. Emellett júliusban Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnöke is úgy fogalmazott, hogy októbertől tízszázalékos lakossági áram-, gáz- és távhőárcsökkenésre számít.

Ebben az esetben persze már a januárban csökkentett, ám még mindig jelentős rezsidíjakból kerülne le újabb egytized.

Az év utolsó három hónapjában így csak ezzel az intézkedéssel egy átlagos négyfős pécsi panellakásban élő család további 8-10 ezer forintot spórolhat majd meg. Az intézkedés ugyanis éppen a fűtési szezon kezdetére esne, azaz az első, megemelt összegű távhőszámla már a csökkentett tarifáról szólna.

Ennél is tovább mehet ugyanakkor a kormány, hiszen Németh Szilárd, a Fidesz rezsibiztosa úgy nyilatkozott: összességében az idén 30 százalékos mérséklést szeretnének elérni a közüzemi díjakban. Ebből 10 százalék már megtörtént januárban és az újabb 10 százalékon felül “egyéb intézkedésekkel” is csökkentenék az árakat. Ennek részleteiről viszont még nem esett szó.

[frame]

Ki jár jól?

Természetesen az élvezi legjobban a rezsicsökkentés hatását, aki a legtöbbet fogyaszt. Nem feltétlenül a Mecsek oldalában álló, medencéiket is árammal fűtő villákra kell viszont gondolni. A szegények között is van ugyanis szép számmal, aki anyagi helyzete miatt él komolyabb szigetelés nélküli, régi nyílászáróval felszerelt családi házban, panelban. Előbbiek egy 70-80 négyzetméteres ház esetében is kifizethetnek évente átlagosan 400-500 ezer forintot a gázszámlára, s utóbbiak sem ússzák meg évi 200-250 ezer forint alatt a távhődíjakat. Velük szemben természetes, hogy a konvektoros lakásokban élők vagy a szigetelt, fűtésmérős panelek lakói csak havi pár száz forintot spórolnak a fűtésen és az áramon.

[/frame]