Új sétálóövezet Pécsen?

Pályázaton várják az építészek ötleteit az új vásárcsarnok és környezetének tervezésére. A feladat nem pusztán az új piacteret érinti majd, a jelentkezők a belváros déli felét is újratervezhetik az Irgalmasok utcájától egészen a felüljáróig. A cél, hogy az Bajcsy-Zsilinszky utcát is bevonják a mai közkedvelt sétálózónába valahogyan.

hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt még áprilisban, az önkormányzat tervpályázatot ír ki az új pécsi vásárcsarnok tervezésére. A jelentkezők komoly fába vághatják a fejszéjüket, ugyanis a pályázat értelmében nemcsak a leendő épület paramétereit kell meghatározniuk, de azt is ki kell találniuk, hogyan lehet a városközpont szerves részévé alakítani a Bajcsy-Zsilinszky utcát a Rákóczi út és a felüljáró között.

Erre terjeszkedik a szűken vett belváros?
Rengeteg a gyalogos erre egész nap

Az önkormányzat kiírása szerint a pályázónak meg kell fogalmaznia a Bajcsy-Zsilinszky út városépítészeti vízióját, mert a terület a vásárcsarnok fejlesztésének köszönhetően is alapvető változásokon fog keresztülmenni.

Azt szeretnék elérni, s ehhez várnak ötleteket, terveket is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út – az Irgalmasok útja folytatásaként funkcionáljon, a belváros észak-déli gyalogos tengelyének része legyen.

Mivel egyelőre az ötleteket gyűjtik be, majd a pályázóktól függ, hogy a Bajcsy út 6-os úttól északra illetve délre eső részét miképpen terveznék át.

Ilyen lesz egyszer a Bajcsy-Zsilinszky utca is?
Ilyen lesz egyszer a Bajcsy-Zsilinszky utca is?

Megtörténhet viszont, s erre javaslatot is tesz a kiírás, hogy  gyalogos övezetté tervezhetik át a Bajcsy utca Rákóczi út és a 6-os út közötti területet, de a pályázatban kitérnek arra is, hogy a 6-os út és a felüljáró között két sávra szűkíthetnék a Bajcsy-Zsilinszky utcát, egyben azt észak felé egyirányúsítanák. Így azon a részen nagyobb teret kapnának a gyalogosok és a biciklisek. Ez a vásárcsarnok megközelítése szempontjából is fontos lenne.

Az önkormányzat hosszabb távon egyébként az autók Rákóczi útról történő kitiltását, a kerékpárosok számára biciklisávok kialakítását is tervezi. A vásárcsarnok tervezőitől pedig elvárja, hogy a biciklisek és gyalogosok számára minden irányból egyszerű legyen az épület megközelítése.