Újabb térfigyelő kamerák Pécsett

A pécsi önkormányzat bővíti a térfigyelő kamerarendszert, így olyan csomópontokhoz, utcákba is kihelyeznek kamerát, ahol eddig nem volt, viszont indokolt lett volna. A közbiztonsági program részeként a héten megalakulhat az új tanácsadó testület is.

hirdetés

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a közelmúltban jelentette be, hogy közbiztonsági programot indít Pécs. Ennek érdekében létrehoznak egy közbiztonsági tanácsot is, amely javaslatokat fogalmaz meg – annak ellenére, hogy Pécsett nem kiugróan magas a bűncselekmények száma -, hogy a városlakók biztonságérzete nőjön. A tanácsadó testületben mindegyik, a pécsi közgyűlésben helyet foglaló politikai erő képviseltetheti magát, elnöknek Nagy Csabát választanák.

A várhatóan ezen a héten felálló testület egy javaslatcsomagot tenne le az asztalra a következő hónapokban, aminek célja a közbiztonsági helyzet javítása. Szintén ugyanezzel a céllal bővítik a pécsi kamerahálózatot is – igaz, ez a program már évek óta tart.

Emlékezetes, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program után építettek ki közel harminc „szemet” Pécs köztereire, most pedig ezek mellett újabb kilencet szerelnek fel. Jellemzően a belvárosba, de a keleti városrészbe is kerülne ezekből.

A szakmai indoklás szerint a Petőfi utca – Hungária úti csomópontban azért kell kamera, mert a környéken üzletek, szórakozóhelyek, bizományi áruházak vannak, utóbbiak az orgazdák számára is hagyományos értékesítési helyeknek számítanak. Az utca a nyugat-keleti útvonal része, jármű- és gyalogos forgalma is jelentős. Az ugyanezen a tengelyen található Ferencesek utcája – Váradi A. u. sarkára szintén kerülne kamera.

A következő fejlesztési pont a Jókai tér lenne, amely szintén kimaradt a korábbi hálózatból, mivel azonban ez is kedvelt helye a pécsieknek, boltok, éttermek is vannak itt, ezért indokolt a térfigyelő kiépítése ide is. A Színház térre elhelyezendő kamera szintén hiánypótló szerepet töltene be. A Király utcában továbbhaladva, a Lyceum utcai sarokra is tennének készüléket.

Az utca „folytatásaként” pedig a Felsővámház utca is kapna megfigyelőt: ez nyugat-kelet irányú „vonulási útvonallá” lépett elő a Zsolnay-negyed felé, ám közben bűnügyileg frekventáltabb területnek számít.

A nyugat-keleti tengelyhez képest kakukktojásnak számít az Árkád déli bejáratához tervezett szerkezet. Az itteni kamera befogná a Nagy Lajos király útját, az autóbusz-pályaudvar és a vásárcsarnok északi oldalát, segítséget nyújtana az átmenő forgalom és a pályaudvaron előforduló események ellenőrzéséhez, az illegális árusok kiszorításához.

A keleti városrész egyik problémás területére, a Komlói út és Komjáthy út sarkára is tennének egy gépet, itt üzletek, lottózó, oktatási intézmények találhatóak, s az elmúlt időszakban több táskát és nyakláncot téptek le errefelé a bűnözők áldozataikról.

A Kálvária-dombot, a Hunyadi út és az Aradi vértanúk u. kereszteződését is pásztázhatja egy-egy készülék. A lefedettség így megoldható lenne a Széchenyi tér felől ebbe az irányba is, ráadásul Kálvária domb és az alagút teteje esetenként hajléktalanok gyülekezőhelye, rongálnak, szemetelnek – itt egyébként közvilágítás sincs rendesen.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: a rendszer haszna és hatása komplexen értékelhető. Jelentősége mind a bűnmegelőzésben, mind a bűnfelderítésben és a bizonyításban nélkülözhetetlen. A Pécsett 2010. augusztus 31-től működő térfigyelő rendszer bűnmegelőzési szerepéről hatástanulmány nem készült – közölte a hatóság.

A térfigyelő rendszer által rögzített események statisztikai adatai

2010.
IV. negyedév

2011.

2012.

Bűncselekmény gyanú

6

10

14

Egyéb szabálysértés

6

17

2

Garázdaság

11

12

8

Közigazgatási eljárás

8

1

0

Közterületi szeszfogyasztás

8

4

0

Köztisztasági szabálysértés

9

5

1

Rongálás

4

8

2

Közlekedési baleset

5

6

1

Koldulás

7

17

1

Biztonsági intézkedés

3

2

7

Jogosulatlan kereskedés

1

1

0

Egyéb intézkedés

4

9

6

Összesen:

72

92

42

A térfigyelő rendszert a Pécsi Közterület-felügyelet üzemelteti. Az élő kameraképek alapján észlelt jogsértések esetén, részben a rendőrség, részben a közterület-felügyelet intézkedik, attól függően, hogy mely szervezet hatáskörébe tartozó esemény történt. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság és Pécsi Rendőrkapitányság hatáskörébe tartozó, folyamatban lévő büntető,- vagy szabálysértési eljárásban -amennyiben az szükséges- a kamerafelvételt kikéri az üzemeltetőtől.

A rendőrkapitányságok 2012-ben 63 esetben kértek adatokat büntetőeljárások lefolytatásához. Az így beszerzett képi anyagok sok esetben a felderítést, sok esetben a bizonyítást segítik –  Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság