Újabb testvérvárosa lett Pécsnek

Testvérvárosi megállapodás jött létre Pécs és Isztambul legnépszerűbb városrésze, Beyoğlu között. Ezzel nemcsak a két város közti kapcsolat válik még szorosabbá, hanem számos gazdasági és kulturális előnnyel is jár a partnerség. 

hirdetés

Beyoğlu Isztambul 32 városrésze közül a legnépszerűbb és leggyorsabban fejlődő kerület. Az ezeréves múlttal rendelkező, 250 ezer lakosú, Törökország európai területén fekvő kozmopolita városrész ma Isztambul nagyváros szórakoztató-, kereskedelmi-, és bevásárlóközpontja.

Már 2008-ban megkezdődött az együttműködés

Pécs még az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat kapcsán vette fel a kapcsolatot a szintén EKF-város Isztambul Beyoğlu városrészével. Az előkészületi évek során, 2008-ban együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Beyoğlu és Pécs polgármestere.

A közös kulturális programokról, cserekapcsolatról szóló együttműködés a 2010-es évet
követően, a Pécs a kultúra városa szlogenhez kapcsolódóan továbbra is fejlődött és erősödött. Ezért Pécs polgármestere kezdeményezte, hogy együttműködési szándéknyilatkozatukat immáron testvérvárosi ranggá emeljék.

Ezzel a megállapodással erősödhet a két ország és a két város közötti együttműködés a
gazdaság, a tudomány, az infrastruktúra, a befektetés-ösztönzés, a kereskedelem, és az oktatás esetében is. Valamint a művészetek, a kultúra és a sport területein is előrelépést és fejlődést várnak.

A kormány egyébként külpolitikai stratégiájában kiemelten kezeli a Magyarország és a keleti nyitás egyik fontos célországa, Törökország közötti kapcsolatot.