Kiemelten figyelnek a pécsiek biztonságára

Őri László alpolgármester lett az újjáalakult pécsi Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács vezetője. A szervezet munkatervéről és feladatairól csütörtökön számolt be a politikus a városházán.

hirdetés

Újjáalakult az előző ciklusban más felállásban működő Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács Pécsen. Őri László, a testület elnöke elmondta, hogy a tanács elsődleges feladata a sok látogatót vonzó nyári kulturális programok és rendezvények megfelelő biztosítása, a látogatók biztonságának védelme.

– A mostani alakuló ülésen meghatároztuk a testület ügyrendjét, működési szabályzatát. A tervek szerint évente négy alkalommal tanácskozunk, legközelebb a pécsi rendőrkapitányság előző évre vonatkozó éves beszámolóját vizsgáljuk meg – fogalmazott az alpolgármester.

Mint megtudtuk, a tanács elsődlegesen a sok turistát és látogatót vonzó nagy nyári rendezvények biztosítását tartja fontosnak, közülük is kiemelkedik az ismét Pécsen rendezendő EUROPA CANTAT megfelelő lebonyolítása. Ennek érdekében a rendőrség és a közterület-felügyelet között még szorosabbra húzzák az együttműködést, amely során a turisták számára leglényegesebb információk átadása érdekében különböző kiadványokat és ismeretanyagokat juttatnak el az érintettekhez.

A politikus ugyanilyen fontosnak tartotta a nyári szünidejüket töltő tanulók és fiatalok számára való bűnmegelőzési tanácsadást, amelyet iskolai tájékoztatókkal, különböző prospektusok készítésével igyekeznek végrehajtani.

A testület tagjai között a képviselő-testület által delegált tagok – Cserfainé Kovács Ágnes az ellenzék, Grób Grábor alelnök és Őri László elnök a Fidesz-KDNP részéről – mellett szerepet kap a polgárőrség képviselője, de tagja Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány, Tubák Zoltán, a közterület-felügyelet vezetője, Mácsai Antal, a megyei katasztrófavédelem első embere, a NAV egy delegáltja, valamint a város ügyészség vezető ügyésze, Takács István is.

A tanácsnak nincs saját költségvetése, büdzséje az önkormányzat és a rendőrség közös együttműködése során körvonalazódik. A grémium a későbbiekben több fontos kérdéskörben – térfigyelő kamerarendszer, az egyes városrészek közbiztonsági helyzetének javítása – is meghatározza majd állásfoglalását.