Újjáéled a Balokányliget

Március 22-én, szombaton hosszú idő után újjáéled a Balokányliget, a víz világnapja alkalmából ugyanis tóparti családi programokkal várják az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az eseménnyel kapcsolatban Hoppál Péter, fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót tartott pénteken.

hirdetés

Szombaton tíz órától impozáns családi programsorozat veszi kezdetét a Balokányligetben, ahol a csónakázástól kezdve a vitorláshajó-építésen át a haltelepítésig minden lesz, de a rendezvényen még ivókutat is avatnak.

– A város, a Tettye Forrásház, illetve a balokányi civil szervezetek akciójaként már zajlanak a különböző vetélkedők a gyermekek számára, elsősorban a víz világnapja alkalmából , amely a víz értékére próbálja meg felhívni az emberek figyelmét – fogalmazott Hoppál Péter.

Magyarország szerencsére jó helyzetben van, ugyanis minden háztartásban jó minőségű ivóvíz folyik csapokból. Ennek ellenére hangsúlyozni kell, legalább évente egyszer, a világnap révén a felszín alatti, a felszín feletti, valamint az ivóvíz fontosságát és annak védelmét.

hoppál2

 

– 2010-ben nem is sejtettük volna mi pécsiek, hogy lehetséges árvízről beszélnünk. Én magam is megdöbbenve láttam azt a két helyszínt, részint az Ágoston teret és a Május elseje utcát, ahonnan zúdult le az az óriási vízmennyiség, ami egy kisebb folyamot eredményezett a városban, mondhatni árvizet éltünk át – folytatta Hoppál. – Tehát Pécs árvíz sújtotta területté vált 2010 tavaszán, tette hozzá.

A városnak az elmúlt négy év során sikerült leküzdenie ezeket a problémákat, így minden ilyen korábban keletkezett góc felügyelet alá került és eltűnt a pécsi vízgyűjtő területről, emellett az árkok kotrása is megtörtént.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a város ivóvíz-szolgáltatási helyzetében is változás történt, hiszen öt évvel ezelőtt még a francia szolgáltató rekordáron adta a vizet, hatalmas profitot vitt ki és nem megfelelően végezte a rekonstrukciós feladatát, ezért váltottak a pécsiek. Mára a Tettye Forrásház gondoskodik a megfelelő ivóvízkészletről, amit jóval olcsóbban, hét-nyolcszáz forintos áron, vagyis feleannyiért adnak, mint a franciák tennék napjainkban.

balokány liget2
A város számára fontos a víz védelme

Időközben a 2011 előtt szörnyű állapotban lévő és jobb sorsra érdemes Balokányliget a civilek összefogása révén megújult. Kialakítottak egy sétányt, megtisztították a tavat, a park egyik ékét, a sokáig életveszélyes állapotú Pepitát uniós forrásból felújították, aminek az egyetemisták és a környéken élők különösen örülnek.

– Mindezek mellé szombaton felavatjuk az ivókutat a ligetben, s halakat is telepítünk a tóba – tette hozzá Hoppál. – Mondhatjuk, hogy egy vízhez kötődő tájseb a haltelepítéssel élővé vált. Tehát befejeződött ez a 2-3 éves program.

[box title=”Részletes program március 22-én”]-10:00 megnyitót mond dr. Hoppál Péter PMJV Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke

10.10: Ivókút-átadás

10.15: – Öleljük át a Balokányt! – tóölelés

10.30: Haltelepítés

10.30 – 13.00: – Építsd meg a saját vitorlásod! – kézműves foglalkozás

10.30 – 13.00: vízi játékok, vetélkedők

11.00 – 12.00: zenél a DIP Trió

10.30 – 16.00: Családi csónakázás a Balokány tavon  [/box]

Hirdetés