Újjászületik az Égervölgyi tó

Jövő tavaszra újjáéleszti a város az Égervölgyi tavat és környékét. A cél az, hogy a mostani szörnyű állapotok helyett olyan közparkja, kirándulóhelye legyen a családoknak, ahol kulturált, modern körülmények között, biztonságos, rendezett és varázslatos környezetben tölthetik szabadidejüket a pécsiek.

hirdetés

Teljesen rendbe teszi a város az Égervölgyi tavat és környékét, a munkák már augusztusban elkezdődnek. A tervek szerint Pécs egyik legimpozánsabb kirándulóhelye lesz a terület.

– Nagyon sok család keresett meg korábban, hogy kezdjünk valamit a tóval, mert szörnyű állapotok uralkodnak a területen. Bűzös, mocskos, iszapos víz, szétrohadt partfalak, szétvert padok fogadják a kirándulókat. Örömmel jelentem be, hogy Pécs sikerrel pályázott és komoly összeget nyert a környék rendbetételére, amelyet már a nyáron elkezdünk – mondta dr. Hoppál Péter.

Pécs fideszes országgyűlési képviselője hozzátette, nem csak a tó és környéke születik újjá teljesen, de a terület ökoszisztémáját is helyreállítják, kiírtják a védett és őshonos növényekre veszélyes úgynevezett bálványfát és újra ideális életkörülményeket alakítanak ki az állatoknak – különösen a teknősöknek.

Mint azt Merza Péter, a sikeres és nyertes KEOP-pályázatot író, valamint a beruházást lebonyolító Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezetője közölte, mintegy 186 millió forintba kerül majd, hogy újjávarázsolják az Égervölgyi tavat.

– Először leengedjük, majd iszapmentesítjük a tavat. 8500 köbméter iszapot kell elszállítani a tóból, ami átmenetileg komoly teherautóforgalmat fog jelenteni a környéken. Ezt követően megerősítjük a partfalat, új hordalék- és iszapfogó falat építünk, illetve úgy alakítjuk ki a tavat, hogy a későbbiekben bármikor tisztíthassuk a vizet, azaz bármikor leengedhetjük és feltölthetjük majd a medret – magyarázza a részleteket Merza Péter.

A szakember szerint várhatóan jövő tavaszra végeznek majd a munkákkal.

  • Acab János

    És még a Teca mama büféje is fellendül 😉

  • Szabó László

    40 évvel ezelött nem igy nèzett ki abba az idöben vigyázott rá mindenki aki ott pihent.

  • Lengye lErika

    Nagyon jó hír ez. A természetismereti projektzárók kiváló helyszíne lesz valamint a környezetvédelmi nevelés színtere is lehet.Nem is beszélve a megfizethető elérhetőség miatti közösségépítő kirándulásokról, sportolási, főzési lehetőségről 🙂