Újra javítani kell a Jókai teret

A Jókai tér egy évtizede épült burkolata folyamatos javításra szorul, s tavaly egy speciális szerrel ugyan kezelték a felületét, s kőcserére is sor került, ám várhatóan újra munkások lephetik el a teret. Néhány millión múlott volna, hogy ne okozzon ma is bosszúságot a járókelőknek a séta a téren.

hirdetés

A korábban parkolóként is funkcionáló agorát egy, a déli szomszédunk hegyeiből származó mészkővel burkolták le, de – mint azt az időjárás által okozott rombolás igazolta – e kövek nem a Kárpát-medencei, sőt még a hazánk egyes tájainál is jóval melegebb pécsi lankák klímájának elviselésére termettek.

A meglehetősen hosszúra nyúlt idei tél pedig – immár nem először – meg is tette hatását: a kövek egy része megrepedezett, felületük töredezetté vált, s van, ahol már a bokányi mélységű vízelvezetőket lefedő kőelemek is súlyosan sérültek.

Nagy Csaba alpolgármester szerint a problémák eredője az, hogy a kivitelezéskor nem a 7-8 millió forinttal drágább megoldást választották – ezért például hasítással metszették el a kőfelületeket -, hanem az olcsóbb verzió mellett voksoltak, ezzel pedig évekre meghatározták a tér sorsát. A térfelszínt ugyanis a jövőben továbbra is javítani kell, ám a jelenlegi látható károsodások kijavítása még a kivitelező jótállási kötelezettsége alá tartozik, ez 2011-ig szól.

Szakértők szerint a Jókai téren elhelyezett kő megmunkálása, a vékony járófelület, valamint a gépjármű-forgalom együttesen járult hozzá a kövek eróziójához, a „levélszerű” omláshoz. Egyelőre annyit már sikerült elérni a tavalyi munkálatokkal, valamint a tér egyes részeinek műgyantával történő bevonásával, hogy jelentősen mérséklődtek a károk, mint azt megelőzően.

Az alpolgármester ugyanakkor egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy műgyantával kezeljék a teljes térfelszínt, erre ugyanis a városnak nincs pénze. A tervek szerint azonban már a nyár végén a városháza szakemberei felmérik az agora műszaki állapotát, s ezt követően leülnek tárgyalni a kivitelezővel az elvégzendő munkálatokról.

hirdetés