Újra kapós lesz a mecseki szén?

Egyre több családi házban élő pécsi fontolgatja, hogy az eddigiekkel szemben nem a szokásos tűzifával, vagy nem csupán azzal, hanem jóféle mecseki szénnel rakja meg kazánját ősztől. A Mecsekben, a vasasi külfejtésben tavaly év vége óta bányásznak ismét, az osztályozatlan anyag elvileg a legtöbb kazánhoz passzol.

hirdetés

Mint a csoki. Csak nem mogyorót, diót, hanem fát, meddőt is tartalmazhat nyomokban az az osztályozatlan feketeszén, amelynek árusítása a remények szerint ezekben a hetekben kezd el felpörögni a Megyeri úti tüzépnél és Vasason.

Évi 15 ezer tonna kinyeréséről van egyelőre szó
Évi 15 ezer tonna kinyeréséről van egyelőre szó

A minőségre az adatok szerint nem lesz panasz. A vasasi, tavaly év végén újranyitott bányából származó egyetlen kiló energiahordozó két kiló tűzifa, fél köbméter földgáz fűtőértékének felel meg. Árban pedig a cseh import, hasonló paraméterekkel rendelkező szén árának harmadánál jár. A szállítási költségek, a könnyű kitermelés – gyakorlatilag nem kell bányászni a külszíni fejtésből – miatt tudják ilyen olcsón adni.

Arról egyelőre nem kaptunk információt, hogy a kedvező árat még a fűtési szezonban is fenntartják-e, de a pécsiek már elkezdtek bevásárolni a szénből. A forgalmazási pontokon úgy értesült lapunk, hogy folyamatos az érdeklődés a lehetőség után, de arra számítanak, hogy akkor szaporodnak meg a vevők, ha ténylegesen beindul a szezon.

– A legtöbben előbb ki akarják próbálni, mit tud a szén, ezért egy zsákkal visznek csak. Azonban gyorsan visszatérnek, s leadják a rendelést több száz kilóra. Már most várólista alakult ki, valószínűsíthető, hogy az első csípősebb napokon még nagyobb lesz a forgalom – mondta lapunknak a szén kizárólagos forgalmazásával megbízott Mecsek Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Zoltán.

A szén egyébként gyakorlatilag bármilyen vegyes tüzelésű kályhában és kazánban használható, csak arra kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű levegő jusson az égéstérbe, jó huzatú, tiszta kéményre van szükség a megfelelő égéshez. Emellett nem a felülről begyújtós módszert ajánlják, hanem azt, hogy először fával rakjunk tüzet, s az izzó parázsra halmozzuk a szenet.

Marton Ferenc, a kitermelést végző cég kommunikációs vezetője azt mondta, eddig 500 tonnán bányásztak ki Vasasról, ebből 300 tonnányit már el is adtak. Az eddig elvégzett fedőmeddő kitermeléssel​, amelynek keretében mintegy 6000 köbméter meddőt termeltek ki,​​ ​nagyrészt​ ​​előkészítették az idén leművelhető ​s​zéntelepek​et.​​

Hozzátette: a nagyfogyasztók felkutatása folyamatosan zajlik. ​Az ipari ügyfelek is érdeklődnek az olcsó tüzelőanyag iránt, ennek egyik jele, hogy ​jelenleg aláírás alatt áll egy több mint 2000 t​onna szén értékesítésére vonatkozó szerződés, amelynek aláírását követően indulhat meg a leszerződött mennyiség kitermelése.

  • János Bereczk

    De jó, hogy bányát nyitottak Pécsen, mert a szalmabálák szállítása, így teljesen gazdaságossá válik! Ahonnan, a bálát elhozzák, oda viszfuvarban vihetik, a szenet, hogy ez legalább ne szennyezze, a pécsi levegőt! Végül is, ha jól számolok, egy üres fuvarral kevesebb üzemanyagot fogyaszt, a teherautó, sokkal gazdaságosabb lesz, mind a két helyen, a fűtés!

    Sajnos, a szalmának nincs hivatalos vegyjele, mint a szénnek! Szerintem nevezzük SZ-nek, így jobban látszik, hogy égése során, nem bocsájt ki CO2-t, csak SZO2-t, így teljesen környezetkímélő anyaggá változott. Az még kutatás tárgyát fogja képezni, hogy az
    “SZ” esetleg másnak is lehet a vegyjele, például a szmognak, szennyvíznek, vagy a benne úszkáló sz…..! SZ-óval könnyen összekeverhető lenne, maradjon inkább, a CO2!!!