Újra kapós lesz a mecseki szén?

Egyre több családi házban élő pécsi fontolgatja, hogy az eddigiekkel szemben nem a szokásos tűzifával, vagy nem csupán azzal, hanem jóféle mecseki szénnel rakja meg kazánját ősztől. A Mecsekben, a vasasi külfejtésben tavaly év vége óta bányásznak ismét, az osztályozatlan anyag elvileg a legtöbb kazánhoz passzol.

hirdetés
Uránia Mozi

Mint a csoki. Csak nem mogyorót, diót, hanem fát, meddőt is tartalmazhat nyomokban az az osztályozatlan feketeszén, amelynek árusítása a remények szerint ezekben a hetekben kezd el felpörögni a Megyeri úti tüzépnél és Vasason.

Évi 15 ezer tonna kinyeréséről van egyelőre szó
Évi 15 ezer tonna kinyeréséről van egyelőre szó

A minőségre az adatok szerint nem lesz panasz. A vasasi, tavaly év végén újranyitott bányából származó egyetlen kiló energiahordozó két kiló tűzifa, fél köbméter földgáz fűtőértékének felel meg. Árban pedig a cseh import, hasonló paraméterekkel rendelkező szén árának harmadánál jár. A szállítási költségek, a könnyű kitermelés – gyakorlatilag nem kell bányászni a külszíni fejtésből – miatt tudják ilyen olcsón adni.

Arról egyelőre nem kaptunk információt, hogy a kedvező árat még a fűtési szezonban is fenntartják-e, de a pécsiek már elkezdtek bevásárolni a szénből. A forgalmazási pontokon úgy értesült lapunk, hogy folyamatos az érdeklődés a lehetőség után, de arra számítanak, hogy akkor szaporodnak meg a vevők, ha ténylegesen beindul a szezon.

– A legtöbben előbb ki akarják próbálni, mit tud a szén, ezért egy zsákkal visznek csak. Azonban gyorsan visszatérnek, s leadják a rendelést több száz kilóra. Már most várólista alakult ki, valószínűsíthető, hogy az első csípősebb napokon még nagyobb lesz a forgalom – mondta lapunknak a szén kizárólagos forgalmazásával megbízott Mecsek Energy Kft. ügyvezető igazgatója, Balogh Zoltán.

A szén egyébként gyakorlatilag bármilyen vegyes tüzelésű kályhában és kazánban használható, csak arra kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű levegő jusson az égéstérbe, jó huzatú, tiszta kéményre van szükség a megfelelő égéshez. Emellett nem a felülről begyújtós módszert ajánlják, hanem azt, hogy először fával rakjunk tüzet, s az izzó parázsra halmozzuk a szenet.

Marton Ferenc, a kitermelést végző cég kommunikációs vezetője azt mondta, eddig 500 tonnán bányásztak ki Vasasról, ebből 300 tonnányit már el is adtak. Az eddig elvégzett fedőmeddő kitermeléssel​, amelynek keretében mintegy 6000 köbméter meddőt termeltek ki,​​ ​nagyrészt​ ​​előkészítették az idén leművelhető ​s​zéntelepek​et.​​

Hozzátette: a nagyfogyasztók felkutatása folyamatosan zajlik. ​Az ipari ügyfelek is érdeklődnek az olcsó tüzelőanyag iránt, ennek egyik jele, hogy ​jelenleg aláírás alatt áll egy több mint 2000 t​onna szén értékesítésére vonatkozó szerződés, amelynek aláírását követően indulhat meg a leszerződött mennyiség kitermelése.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Ki szóljon hozzá? Ez is az én oldalam lesz, aztán majd törlik, bár az is valami, mert ha nem pusztán a nevem alapján teszik, akkor van reményem, hogy valaki mégis elolvasta! Úgy tűnik,
  talán ezt az átkozott szenet, mégis helyben is használni fogják!
  Leírom, ide is, hogyan lehet hasznosítani a szén energiáját! Ez a legtisztább fűtőanyag, (ezzel a mondattal, rögtön sok ellenséget szerzek!), ugyanis bármivel fűtünk, CO2 a szénből lesz, tehát
  ha jól FŰTÜNK, melegre számíthatunk, TISZTA égés mellett! Hogyan? Pofon egyszerűen!
  -Kell egy szenes kazán, amibe a lignit brikettet, ami ha száraz, vízzel kicsit locsoljuk meg, rakjuk be a kazánba, felülről gyújtsuk meg, a két ajtón lévő huzatszabályozóval, állítsuk be a kék lángot!
  Ez a mondat maximum 1/2 óra, reggeli munka, amit másnap reggel kell megismételni, addig FŰT,
  pontosan annyit, amennyit kell!
  -Persze némi beruházásra szükség van: Kazán; 2,5mm-es lemezből, akár sajátkezűleg is elkészíthető, kettő ajtóval, az ajtón olyan huzatszabályzókkal, amik mm-es szabályozást tesznek
  lehetővé! Kéményhez, normál kályhacsővel csatlakozhatunk, a kémény sima tégla, 14×14-es kürtővel.
  -A másik a fűtéskörnek gravitációs rendszerűnek kell lenni, ha valaki, nem akarja a sok izzó szenet kihordani, vagy keringető áramával játszadozni!
  -Hogyan fűt a rendszer: A szén, amikor meggyúllad, lánggal ég, kormol, füstöl, ez a rossz égés. A huzatszabályozókkal leszűkítve, megvonjuk az oxigént, a szénben lévő vízből kivonja
  az oxigént, megmarad a hidrogén, és CO keletkezik. A két gáz, a szén tetején, kék lánggal elég. Ennek tisztaságát, a felső huzatszabályozóval állíthatjuk be. Nem marad CO, nem füstöl!
  -Ha nem brikett, a szén összeéghet, eldugaszolja levegő járatokat, ezt úgy küszöbölhetjük ki, hogy vizes homokot keverünk a szén közé, így nem omlik össze! Égés közben piszkálni nem szabad, mert kialakult légcsatornákat tönkre tesszük!
  -A kémény kivezetés, a kazán felénél lévő felső ajtó felső vonala fölé kerül a kivezetés,belül egy terelővel ami a lehült CO2-t, oldalt kivezeti!!! A kémény tetején, halvány vibrálás látható!
  Írogathatunk itt, ha valaki nem ért valamit, vagy telefonon 30-711-8164-en!

 2. De jó, hogy bányát nyitottak Pécsen, mert a szalmabálák szállítása, így teljesen gazdaságossá válik! Ahonnan, a bálát elhozzák, oda viszfuvarban vihetik, a szenet, hogy ez legalább ne szennyezze, a pécsi levegőt! Végül is, ha jól számolok, egy üres fuvarral kevesebb üzemanyagot fogyaszt, a teherautó, sokkal gazdaságosabb lesz, mind a két helyen, a fűtés!

  Sajnos, a szalmának nincs hivatalos vegyjele, mint a szénnek! Szerintem nevezzük SZ-nek, így jobban látszik, hogy égése során, nem bocsájt ki CO2-t, csak SZO2-t, így teljesen környezetkímélő anyaggá változott. Az még kutatás tárgyát fogja képezni, hogy az
  “SZ” esetleg másnak is lehet a vegyjele, például a szmognak, szennyvíznek, vagy a benne úszkáló sz…..! SZ-óval könnyen összekeverhető lenne, maradjon inkább, a CO2!!!

Comments are closed.