Megnyílt a bányászmúzeum

Ismét látogatható a Mecseki Bányászati Múzeum Pécsett, az intézményt Fónagy János parlamenti államtitkár nyitotta meg az érdeklődők előtt kedden.

hirdetés

A két és fél évszázadon át tartó mecseki szén- és a négy évtizeden át folyó uránbányászat bemutatását szolgáló és az egykori bányászoknak emléket állító múzeum tavaly novemberben zárt be, mert akkori gazdája, a soproni Központi Bányászati Múzeum nem tudta vállalni a finanszírozását.

A Káptalan utcában két helyiségből álló föld felszíni és a 440 méter hosszú föld alatti bemutatóhely újbóli megnyitására és az ott őrzött mintegy 1500 tárgy, dokumentum kiállítására a múzeum városi fenntartásba vételével nyílt lehetőség.

Fónagy János az eseményen azt mondta: a bányászatot mint tradicionális tudást és munkakultúrát bemutató és most újra megnyíló kiállítással a múlt előtt tisztelgünk, ugyanakkor folytatni kell a bányászat jövőjéért végzett munkát. “Az Orbán-kormány a hazai szénbányászat újraindításán dolgozik, a szénvagyonra pedig mint nemzeti stratégiai vagyonra tekint” – fogalmazott az államtitkár.

bányászati múzeum3

Kitért arra, hogy a tavaszi országgyűlési választás után is a nemzeti érdekérvényesítés mentén és a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás alapján képzelik el az ország és mindannyiunk közös jövőjét.

“Joggal bízhatunk abban, ezt az ágazatot újra fellendülés jellemzi majd és munkahelyeket, biztos megélhetést nyújt azoknak, akik ezt, az egyik legnehezebb munkát választják” – közölte.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik nem engedték, hogy a szénbányászati szakma és tradíció kivesszen az országból.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a bányászat a baranyai megyeszékhely egykori gazdagságának szimbóluma, és ezen ipari tevékenység megszűnéséből adódó nehézségeket az elmúlt húsz évben semmilyen politikai, gazdasági támogatással nem sikerült ellensúlyozni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy Pécsen a mai napig élnek a bányászhagyományok, él a bányászkultúra, s biztató lehet a jövőre nézve, ha ezt az utolsó pillanatban is, de sikerül kihasználni.

bányászati múzeum1

A polgármester reményét fejezte ki, hogy az újra megnyílt bányászati múzeum növelni fogja Pécs, a kultúra városának turisztikai vonzerejét.

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a múzeum szakmai működtetését ellátó Janus Pannonius Múzeum arra számít, hogy az intézményt évente 8-10 ezer ember keresi fel.

 • szöcs

  Én dolgoztam a föld alatt lakatoskènt. Egy biztos rendbe tett lelkileg, fizikailag is. Jó szivvel emlékszem erre.

 • Barbon

  Nem arról volt szó, hogy a bányákat nyitják ki újra? A múzeum ideiglenes megnyitása a választások idejére nem fogja megoldani a munkanélküliséget.

 • Re: Pécsi

  Azért ajánlom, egy kicsit kalandozzon a facebook oldalakon – linkeket ide nem írnék, de pl. Bányásztörténeti Alapítvány ,- Bányák és bányászok… és ne soroljam ! ( nem a politikusokat védem ezzel, hanem azokat,akik nem voltak bányászok, de figyelemmel kísérik a múltat,jelent és talán a jövőt is ! )

 • Pécsi

  Az az érdekes, hogy most válsztás előtt minden pécsi politikusnak fontosak lettek a bányászok. Eddig nem sokat töródtek velük. Ha Hoppálhoz nem tartozna a komlói körzet, a kutyát nem érdekelte volna a bányászokon kivül a bányászmúzeum, az elhunyt bajtársak emléke.

 • Re: Érdekes

  Sajnos, egyetlen újságcikk sem tartalmazta a kezdési időpontot ! Továbbá aznap egy másik rendezvény is volt – Vasas – Pl. akik azon részt vettek, a múzeumba aznap már nem tudtak eljutni. * Tipp: miért nem azt kéri számom, hogy mennyi hír van pl. az autós üldözésről – és mennyi a múzeum megnyitásáról,- arányaiban. (fotók)

 • Érdekes

  A régebben nagyon aggódók most hol vannak? Vagy az hogy újra működik a múzeum már nem is érdekes.