Újra Pécs lesz az ország középpontjában

Öt éves az épület

Pécs rendezheti meg 2017-ben a nemzetközi Karmesterversenyt. A 160 milliós állami támogatásból megvalósuló rendezvénysorozat az Europa Cantat után újra Pécset helyezi az ország kulturális életének központjába.

hirdetés

Pécs az Europa Cantat után újabb nívós nemzetközi zenei eseménynek adhat otthont 2017-ben, ugyanis a kormány október 7-én úgy határozott, hogy 160 millió forintot szán a Pécsen megrendezendő Nemzetközi Karmesterversenyre. (Emellett 60 millió forintot fordítanak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. új közös kezdeményezésére, a Nyári Nemzetközi Akadémia és Fesztiválra is.)

Pécs bizonyított
Pécs bizonyított

Mindezt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondta lapunknak, aki kiemelte: annak köszönhetően, hogy Pécs rendezheti meg az 1974 óta hatalmas népszerűségnek örvendő Nemzetközi Karmesterversenyt, bebizonyosodott: a kormány a nagy sikerű Europa Cantat kórusfesztivál után megbízik a városban, s hasonló nagyszabású kulturális rendezvények lebonyolításában is számítanak Pécsre.

Nem hiába kap tehát ekkora segítséget a város a kormánytól, és nem hiába várható 1 milliárdos működési támogatás a pécsi kulturális intézményrendszer, azaz a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pannon Filharmonikusok számára – mondta.

Hozzátette, a Pécs és a pécsiek életében kulturális mérföldkőnek is nevezhető zenei eseménynek köszönhetően nem csupán a magyar klasszikus zene hírneve, hanem a város zenei értékei is erősödnek, és terjednek szerte a világban. Annak ugyanis erős pozitív üzenete van – folytatta –, hogy ez Filharmónia Magyarországnak nyújtott összeg, amelyből a pécsi rendezvényt szervezhetik, 60 millió forinttal több, mint amennyit a fővárosi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny lebonyolításáért kapnak majd. Pécs tehát egyértelműen a kultúra magyarországi központjaként tarthatja meg majd ezt a rendezvényt.

Hoppál Péter végezetül elmondta, a Nemzetközi Karmesterverseny szervezésének lehetősége egy kulturális fejlesztéseket magába foglaló tendencia folytatása. Pécs ugyanis első lépésben kiharcolta, hogy 2012 óta évi 500 millió forintból építse kulturális életét és gyarapítsa értékeit.

Ezután az államtitkár vezetésével megtörtént a kulturális decentralizáció jegyében a Filharmónia Magyarország Kft. egységesítése, amelynek során Pécs vált a Filharmónia központjává. Jelenleg pedig zajlik a miniszterelnök és Páva Zsolt, Pécs polgármestere között kötött megállapodás keretében létrejött Modern Városok Program munkacsoportjának munkája, Hoppál Péter vezetésével 4 hónap alatt kidolgozták a program koncepcióját. A Modern Városok Program terveivel kapcsolatban a pécsi projekt lesz az első, amit az országgyűlés tárgyalni fog, a városi fejlesztésekkel kapcsolatos kormánydöntés pedig október végéig várható.