Újraindulhat a bányászat a Mecsekben?

Veszélyes munka volt

Az elmúlt években több törekvés is történt arra vonatkozóan, hogy ismét feketeszenet bányásszanak a Mecsekben – egyelőre kevés sikerrel. A kormány szakértői csapatot állítana fel a szénbányászat elindításának vizsgálatára. Nem kizárt, hogy ismét lesz Baranyában vájárképzés.

hirdetés

A számítások szerint csak Nagymányok mellett 2,4 millió tonna szén van közvetlenül a föld alatt, nem sokkal messzebb, Váraljánál pedig úgy 250 millió tonnát rejt a mély. Pécsett 2004-ben zárt be az utolsó külfejtés, s bár két éve Nagymányokon újra elindult a bányászat, néhány hónap múlva ott is leálltak a gépek. A kormány azonban most kézbe venné az ügyet.

– A szénvagyon hasznosításának lehetőségeiről egy szakmai bizottság tárgyal a kabinettel, s hamarosan egy testületet állítanak fel, ahol a szénvagyont őrző megyék, így Baranya is képviseltetni fogja magát – közölte Hoppál Péter, pécsi országgyűlési képviselő. – A klaszter nem csupán a szén energiahordozóként való felhasználását, hanem más, korszerű technológiákkal történő hasznosításának alternatíváit is megvizsgálja majd.

A képviselő hozzátette: törekednek arra, hogy az elmúlt két évszázadban a Mecsekben kialakult bányászati munkakultúra, amelynek a képzése is megszűnt, ismét felvirágozzon, ezért újraindíthatnák a vájárképzést Baranyában.

Hoppál szerint még komoly értékek lehetnek a föld mélyén

Középfokú oktatásról lenne szó, amelynek lehetőség szerint az egykori bányászvárosban, Komlón lenne helye. Hoppál szerint ugyanakkor ez egy hosszadalmas folyamat, hiszen még az OKJ-s száma is megszűnt ennek a képzésnek az előző kormány idején. A politikus leszögezte, ezzel egyidejűleg fontos az is, hogy megerősítsék a Miskolci Egyetemen a bányamérnöki képzést.

Bár egyelőre bányanyitásról még nincs szó, ugyanakkor mindez azt jelenti, hogy valóban komoly értékként kezelhetik a mecseki szénvagyont, amely a becslések szerint akár 100 évre is munkát biztosíthatna a bányászoknak.

A pécsi Pannon Hőerőmű a tulajdonában lévő vasasi bánya újranyitását tervezte korábban. A külfejtéssel a kisebb, lakossági igényeket elégítenék ki – a projektről régóta nincs újabb hír.

Az uránbányászat újraindításába korábban nagy energiát fektető, az utóbbi időben a nyilvánosság előtt jóval kevesebbet szereplő Wildhorse Energynél is szóba került a mecseki szénkészlet hasznosítása. A társaság kutatásokat is végzett, az ásványkincs föld alatti elgázosítása tűnt számukra a legjobb verziónak, ám a cég szenes elképzeléseiről hónapok óta nincs új információ.

 • Nagy János

  Kell az a szén ami ott rejlik a föld alatt,ki is szedjük egyszer de sokat kell még várni rá !

 • Zömle Károly

  A fele sem igaz műsor újabb epizódja!!!

 • Szabó László

  Talán megérem hogy lesz bánya.
  Egy vólt bányász.