A zöldhatóság engedélyezte a bányát

Egyelőre csak annyit tudni, hogy mérföldkőhöz érkezett a pécs-vasasi külfejtéses bánya termelésének újraindítása. A zöldhatóság engedélyt adott a termelés elindításához.

hirdetés

Vasas külfejtés1

A Mecseki Bányászati Múzeumban várhatóan szerdán jelentik be, hogy milyen újabb fontos lépés történt a több mint egy évtizede bezárt vasasi külfejtés újraindításának ügyében. Annyi azonban már tudott, hogy Pannon Hőerőmű a környezetvédelmi engedélyeket évekkel ezelőtt elkezdte beszerezni, idén nyáron döntöttek a környezethasználati engedély kiadásáról.

vasasi bányanyitás

A Dél-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség szerint a benyújtott engedélyezési dokumentáció, annak kiegészítése, a nyilvánosság részéről érkezett észrevételek szakmai értékelése, valamint a szakhatóságok állásfoglalásai alapján megállapítható, hogy a tervezett tevékenység megfelel az elérhető legjobb technika követelményeinek.

A 4,2 négyzetkilométeres bányatelken 3 millió tonnányi kitermelhető szén van, évente azonban csak 15 ezer tonnát vájnának ki. A „Pécs-Vasas Kőszén” védnevű bányatelek Pécs, Komló és Hosszúhetény közigazgatási területének találkozásánál helyezkedik el, a Komló-Béta aknát és Pécs-Vasas városrészt összekötő saját használatú üzemi út mentén található.

A Vasas-Északi külfejtési bányagödör 1300 méter hosszúságú és 650 méter szélességű, amelyet délről a volt belső meddőhányó, keletről erdőség és a volt fonolit kőbánya, északról a Köves-tető hegye, nyugatról erdőség határolja. A külfejtéstől délre van a volt Vasas-Déli külfejtés rekultivált meddőhányója és Petőfi-akna felhagyott üzemi területe.

A szálló port és a levegő minőségét több ponton is folyamatosan ellenőrzik majd, a szén elszállítása átlagosan napi 10 fordulóval történne meg Zobákpusztán át Komló térségébe, Hosszúhetény elkerülésével pedig a 6-os főúton keresztül.

A további részletekről a szerdán tartandó sajtótájékoztató után számolunk be.