Undorítóan ölik az állatokat a Mecsekben

Az vadak csapására kihelyezett orvvadász-hurok a legnépszerűbb módszer (Forrás: Vadászlap.hu)

Kegyetlen módszerekkel ölik le a vadakat a vadorzók szerte a megyében. A legrémisztőbb az, hogy az orvvadászok nem csak az állatokra veszélyesek. Durva pusztítást most már nagyon megelégelték Baranyában. 

hirdetés
Uránia Mozi

Nemrég egy orvvadászt közel egy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek Baranyában azért, mert tavaly hurokkal ejtett el egy 80 kilós gímszarvast, amit aztán társával együtt próbált meg a csapdánál megnyúzni, feldarabolni és hazavinni. A darabolás közben érték őket tetten sportvadászok.

Az vadak csapására kihelyezett orvvadász-hurok a legnépszerűbb módszer (Forrás: Vadászlap.hu)
Az vadak csapására kihelyezett orvvadász-hurok a legnépszerűbb módszer (Forrás: Vadászlap.hu)

A fenti eset sajnos nem egyedi, a vadorzás a megyében és a Mecsekben is folyamatosan jelen van. Gondos Gyula, a Baranya Megyei Vadászkamara titkára elmondta, havi rendszerességgel találkoznak rapsicokkal, vagy az általuk engedély nélkül leölt nagyvadak tetemeivel.

– Minden hónapban legalább 2-3 esetről tudomást szerzünk. Főleg szarvasokat, vaddisznókat, őzeket ejtenek el különféle módszerekkel – mondta Gondos.

Csapdákkal is vadásznak (Forrás: Vadászlap.hu)
Csapdákkal is vadásznak (Forrás: Vadászlap.hu)

De mik is ezek a módszerek? A legnépszerűbb eszköz a vadak csapására kihelyezett hurok, de emellett más csapdákkal is dolgoznak, valamint engedély nélküli nyílpuskával és golyós puskával is ölik a vadakat. A legdurvább az, hogy a hurkos orvvadászok sokszor elfelejtik leellenőrizni a csapdáikat, vagy félnek a tettenéréstől, miközben  a hurokban napokig haldoklik az elejtett, szerencsétlen állat.

– Sok tízmilliós kárt és szenvedést okoznak ezek az embere, de a valós kár nehezen mutatható ki, hiszen gyakran csak az engedély nélkül, az éj leple alatt megölt állat csontvázát találjuk meg, vagy még azt sem – emelte ki Gondos Gyula.

Egy hurokba szorult őz (Forrás: Noé Állatotthon)
Egy hurokba szorult őz (Forrás: Noé Állatotthon)

A vadásztársaság titkára hangsúlyozta, az orvvadászat bűncselekményét sokkal komolyabban bünteti a törvény, mint hinnék.

– Régen megélhetési bűnözésnek nevezték a vadorzást, ma már nagyobb súlyú bűncselekményként kezelik. Manapság a vadorzók már inkább üzletet csinálnak, eladják a leölt vadat a húsukért – mondta.

Az engedély nélküli fegyverekkel gyilkolászó emberek nemcsak az állatokra, hanem a természetjárókra, esetleg a hivatásos- vagy sportvadászokra is veszélyes lehetnek. Sőt, életveszélyesek is lehetnek, elég csak arra az öt évvel ezelőtti gyilkosságra gondolni, amit rendőrség szerint brutális módon, hidegvérrel követett el  az a mozsgói orvvadász, aki egy természetkedvelőt megölt, egy vadászt pedig súlyosan megsebesített Magyarlukafa közelében.Nem tudni, hogy kire és hogyan céloznak

Nem tudni, hogy kire és hogyan céloznak

Gondos Gyula kiemelte, hogy viszonylag gyakori, hogy a bűnözőket észrevevő vagy követő vadászok elrettentésére figyelmeztető lövéseket adnak le. Ez pedig azért jelent komoly problémát, mert ha valakit engedély nélküli puskákkal lőnek le,  azoknak a lövedékeknek a nyoma lekövethetetlen, egy későbbi rendőrségi eljárásban a bizonyítás is nagyon nehéz. Figyelmeztető jel, hogy a magyarlukafai gyilkosság szintén akkor következett be, amikor a vadorzót tetten érték.

Az orvvadászokra komoly büntetés vár
Az orvvadászokra komoly büntetés vár

A vadorzók ellen egyre kiterjedtebb, fokozott terület-ellenőrzéseket hajtottak végre a megyében, melyeken a vadászok, az erdészek, és a természetvédő egyesületek és a rendőrség összefogva keresik az orvvadászokat. Sok vadorzót például az utakon kapnak el a vadászterületek közelében, hiszen a hivatásos vadászok is átvizsgálhatják a gyanús autókat.

Hirdetés