Uránbánya: Pécs kimarad?

Egyedül rekedni a bányában, ennél nincs félelmetesebb

Több száz munkahelyet ígér a Wildhorse, amennyiben elindul az uránbányászat. Az előkészítésre létrehozott Magyar Urán Zrt.-be már a kővágószőlősi önkormányzatot is bevonták. A pécsieket szeretnék alaposan tájékoztatni mindenről.


Az elmúlt hónapokban a Wildhorse Energy alig-alig szólalt meg az uránbánya újraindításával kapcsolatban, holott a háttérben gőzerővel dolgoznak az előkészítésen. A cég létrehozta a Magyar Urán Zrt.-t is, amelynek tagja lett a MECSEKÉRC Zrt. és Kővágószőlős önkormányzata is – Pécs viszont nem.

hirdetés

Mint a Wildhorse Energy közölte, novemberben elkészült az a megvalósíthatósági tanulmány, amely alapján a kormány is dönthet a kérdésről. A zrt. és a kistelepülés már meg is kapta az anyagot, hamarosan az illetékes minisztériumba is eljuttatják, Pécs viszont csak egy kivonatot kaphat – bár ez minden lényeges információt tartalmaz -, valamint szakértői segítséget, hogy a „lehető legkimerítőbb és legrészletesebb választ kaphassanak az érdeklődők”.

A Magyar Urán Zrt. feladata, hogy a mecseki uránbányászat megvalósíthatóságát vizsgálja, és amennyiben az igazolható, akkor kezdje meg a termelő cég megalapításának előkészítését.

A társaság szerint közvetlenül 700 új, hosszú távú munkahely jöhet létre, nem számolva a járulékos munkahelyek számával, amelyek a kiszolgáló üzemekben lehetnek.

Mint írják, terveik szerint a MECSEKÉRC Zrt. és az Magyar Villamos Művek is részt venne a létrejövő vegyesvállalatban. Kővágószőlős önkormányzatának is jelentős szerepet szánnak, reményeik szerint Pécs városa is aktív tulajdonostársként csatlakozni fog az együttműködéshez. A város részvétele hozzájárulhat ahhoz, hogy a szabályozásokat és a helyi környezetvédelmi előírásokat betartsák.

Pécs alpolgármestere, Nagy Csaba elmondta: egyelőre az állami szereplőkkel egyeztet a városvezetés, várják a fejleményeket. Megelégszenek a tanulmány kivonatával is, mivel a teljes anyagot csak a Magyar Urán Zrt. tagjai kaphatják meg.

A kővágószőlősi polgármester, Sándor Tibor is szűkszavúan annyit tett hozzá, hogy valóban történt megkeresés a Wildhorse részéről, döntést is hoztak az ügyben, a részletekről ellenben nem akar beszélni.

Az LMP-s Kóbor József szerint  Pécs, ha tag lenne, akkor ez egyet jelentene azzal, hogy minden további nélkül beleegyezik az uránbányászatba, de ezt a fideszes önkormányzati többség nem meri bevállalni, nem akarnak egy második radar-ügyet.

Szerinte a  tanulmány „csepegtetése” egyértelműen a korábbi ígéretek megszegése, közérdekű információk visszatartása az érintett pécsi emberek előtt.

– Mi korábban városi szakértőkből álló bizottság felállítását javasoltuk, pont azért, hogy a város saját jogán is véleményezhesse azt. Hiszen az ígéret az volt – Orbán Viktor szájából is elhangzott -, hogy a pécsi emberek döntésén múlik, lesz-e uránbánya vagy sem – mondja a képviselő.

[frame]

Urán: nem lehet szennyezés

A Wildhorse leszögezte: szeretnék világossá tenni, hogy a bányászat újraindítása esetén semmiképpen sem alkalmaznak környezetvédelmi szempontból kockázatot jelentő bányászati eljárásokat. Az uránbányászat folyamatát szigorú európai uniós és magyar előírások szabályozzák. Manapság a kitermelés megindítása, a járulékos üzemek, létesítmények telepítése kizárólag hosszas és körültekintő engedélyezési folyamat után lehetséges, amelynek hangsúlyos része a sugárzástól való védelem vizsgálata. Alapvető követelmény, hogy a bánya radioaktív kibocsátása a rendkívül szigorú EU-s és hazai szabályozások által megadott határérték alatt maradjon. Addig nem kapnak engedélyt, amíg a tervezett eljárások nem felelnek meg a biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak.

[/frame]