Uránváros 60 éves

Amikor még épült a város új része

Uránváros 60. évfordulóját a város idén nem csupán nagy léptékű fejlesztésekkel ünnepli meg, a városrész lakói számára ugyanis a jubileum keretében megannyi programot is szerveznek.

hirdetés

Uránváros idén betölti 60. életévét. A városrészben az első lakásokat ugyanis 1956. október 23-án, még a forradalom kirobbanása előtt adták át a Hajnóczy úton. A jeles alkalomból idén egy kicsit minden Uránváros körül fog forogni Pécsett.

Uránváros 60 éve a pécsiek kedvence
Uránváros 60 éve a pécsiek kedvence

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Decsi István önkormányzati képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a városrészt szinte mindig élénk közösségi, kulturális élet jellemezte. A panel és társasházak ölelte parkok, játszóterek csendes, zöld környezete, a sarkokon nyíló boltok, a kispiac és az itt működő iskolák nyugodt, családias benyomást kölcsönöznek a lakótelepnek. Az elmúlt 60 év alatt mindez alig változott, Uránvárost a „változatlanság” határozta meg – mondta az államtitkár.

Programokkal készülnek az uránvárosiaknak
Programokkal készülnek az uránvárosiaknak

Hoppál Péter kiemelte, hogy az utolsó Uránvárost érintő komolyabb beruházás az Euróa Kulturális Fővárosa program során megvalósult köztérfejlesztés volt, melynek során megújult az Ércbányász tér és a mellette található Szilárd Leó park rehabilitálása is ekkor valósult meg. Mindezen a nemrég sikeresen lezárult Uránváros Konzultáció azonban változtatni fog, hiszen – mint azt megírtuk – az uniós fejlesztési forrásoknak köszönhetően számos, korábban jogosan igényelt beruházás valósulhat meg a folyamatosan megfiatalodó lakótelepen. Az uránvárosiaknak azonban nem csupán fejlesztésekkel kíván a város segíteni, a városrész 60. születésnapja alkalmából ugyanis számos program várja majd az itt élőket.

A Retro Majális mindig nagy durranás
A Retro Majális mindig nagy durranás

Decsi István elmondta, hogy idén május 1-én, hagyományos jelleggel immáron negyedik alkalommal rendezik meg az Uránvárosi Retro Majálist, melynek idei fellépői között ott van Szandi, az Ének Iskolája tanulói, Götz Attila és Stubendek Katalin, a Dúdolda, valamint Orsi és Péti. Az eseményen lesznek táncbemutatók, aerobik -és kosárlabda bemutató, és persze egész délután gyermekprogramokkal (állatsimogató, légvár, arcfestés, kézműves foglalkozások) várják a családokat. Az év további részében pedig – folytatta a képviselő – kiemelt figyelmet fordítanak a városrészben a közösségerősítő- és építő kulturális programok megszervezésére is.

A megújult Ércbányász tér éke
A megújult Ércbányász tér éke

Hangsúlyozta, hogy ezeket a programok kiviszik majd Uránváros utcáira, „szembe fognak jönni” a helyiekkel. A Szilárd Leó parkban rendezik meg idén a Zsolnay Pikniket, a szintén hagyományos szomszédünnep is újra Uránvárosba jön, és lesz uránvárosi családi nap is. Továbbá a Pécsi Kulturális Központ is sok-sok programot tervez a 60 éves évfordulóra, melyek családias jellegük mellett kulturális és tudományos jelentőséggel is bírnak, tehát minden korosztály számára érdekesek lehetnek. Ilyen például a május 13-án megrendezendő Ércbányász fúvóskoncert, de a helyi óvodákban májusban Uránváros-témájú rajzpályázatot is hirdetnek, a kiválasztott művekből pedig az óvodák falára felnagyított festményeket készítenek majd.

Május végén és június elején lesz az Uránváros Projekthét, melynek során a diákok megismerkednek a lakótelep történetével, építészeti sajátosságaival, és megterveznek majd egy kisebb léptékű köztéri beavatkozást is, amit pécsi építész hallgatók segítségével valósítanak majd meg. Júniusban, júliusban, és augusztusban is megrendezik az „Uránvárosi Nyári Esték” című programokat, sok tánccal, „sámlimozival”, filmvetítésekkel.