Uránvárosi boltokban razziáztak

Összehangolt, előre be nem jelentett hatósági ellenőrzés során vontak ellenőrzés alá olyan uránvárosi kisboltokat, melyek ellen számos lakossági panasz érkezett az elmúlt hónapok során.

hirdetés

A pécsi önkormányzat összehangolt kereskedelmi és köztisztasági ellenőrzést hajtott végre több uránvárosi kisboltban. A razzia komolyságát jelzi, hogy az ellenőrzésben részt vettek: a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztálya, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Operatív Ellenőrzési Osztálya, a Baranya Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya, a Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, valamint a Pécsi Közterület-felügyelet egyenruhásai is.

Az egyik bolt, ahol lecsaptak a hatóságok
Az egyik bolt, ahol lecsaptak a hatóságok

Decsi István pécsi önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, hogy a problémát alapvetően köztisztasági okok generálják, ugyanakkor a boltok szabályszerű működését is megvizsgálták az átfogó ellenőrzés során, mivel sok lakossági bejelentés érkezett a boltok körüli, nem épp vonzó állapotokkal kapcsoaltban.

Több uránvárosi kisbolt és kiskereskedelmi egység környezetében ugyanis – mondta – mindennapi problémát okoz az, hogy a boltok előtt álldogáló “törzsvendégek” kulturálatlan magatartásukkal megkeserítik az itt élők életét, és rontják a lakók alapvető komfortérzetét.

Ennek megtestesülési formái igen széles skálán mozognak – mondta Decsi –  kezdve a bolt előtti hangoskodástól, az obszcén kifejezések hangos sorjázásán át a dohányzás szabályainak megszegéséig, egészen a közterületszennyezés legkülönbfélébb változatáig. A probléma azért is égető, mert sok esetben óvoda, iskola is van a boltok közelében – hangsúlyozta a képviselő.

A lakossági bejelentések alapján ezt a boltot is megvizsgálták
A lakossági bejelentések alapján ezt a boltot is megvizsgálták

Több bolt lett híres-hírhedt arról, hogy a bejárata környékén rendszeresen isznak alkoholt kétes egyének. Az igazán nagy gondot valójában az jelenti – emelte ki Decsi -, hogy az itt strázsáló alkoholizálók lakossági jelzések szerint a szemetelés mellett rendszeresen vizelnek is a boltok környezetében.

Decsi hangsúlyozta, hogy a fenti problémák miatt a Pécsi Közterület-felügyelet rendszeresen járőrözik a kérdéses boltoknál, azonban eddig – többszöri figyelmeztetésük ellenére – nem tudták rábírni az odapiszkítókat arra, hogy felhagyjanak mindezzel.

Ha a boltok nem figyelnek eléggé, pórul járhatnak
Ha a boltok nem figyelnek eléggé, pórul járhatnak

A razzia során a NAV és a fogyasztóvédelem is próbavásárlást hajtott végre, amihez a Népegészségügyi Osztály és a Hatósági Főosztály is csatlakozott, azonban annak kapcsán jogsértést nem tapasztaltak. Ugyanakkor a próbavásárlást követő ellenőrzés során mind a fogyasztóvédők, mind a népegészségügyi ellenőrök, valamint a Hatósági Főosztály munkatársai is kisebb súlyú szabálytalanságokat tártak fel.

Decsi István megerősítette, a boltok ellenőrzését még nem zárták le, a továbbiakban is meg fognak jelenni ott a közterület-felügyelők, ha pedig a panaszok nem szűnnek meg, vagyis ha az üzemeltetőnek nem sikerül megoldani a rendszeresen ott álldogálók szemetelését és közterületpiszkításukat, úgy bírságok kiszabása mellett akár az üzlet ideiglenes bezáratására is sor kerülhet.

A boltok üzemeltetői és tulajdonosai a tapasztalt hiányosságok orvoslására – első ízben – határidőd felszólítást kaptak, ha pedig azokat nem teljesítik, a továbbiakban már a hatóságok bírságaival kell szembenézniük.