Dúl az ürülékháború Pécsen

A kertvárosiakat a varjak, a belváros egyes részein élőket pedig a galambok térnyerése zavarja. Mindkét faj esetében főleg a lépten-nyomon tapasztalható ürülékhalmok borzolják a lakók kedélyeit. Nem mindegy azonban, hogy melyik szárnyas pottyantása szúrja ki a szemünket, hiszen a galambok erőteljesen fertőzőek, míg varjútól eddig még senki nem betegedett meg.

hirdetés

Bár egyelőre nem találtak választ a városházán a kertvárosi lakók által benyújtott petícióra a varjakkal kapcsolatban. Ahogy Csizi Péter országgyűlési képviselő velősen megfogalmazta: “Nem tágítok, bár a bürokrácia a varjak oldalára állt! Kár! Végig fogjuk vinni, amit elhatároztunk.” Azonban a galambok is sok bosszúságot okoznak városszerte. Bank László, a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának alelnöke szerint Pécsen önkormányzati rendelet tiltja a galambok etetését közterületen, ezt azonban vagy betartják a polgárok vagy nem.

Ami azonban talán még ennél is fontosabb, hogy a galambok különböző betegségeket terjeszthetnek, míg a varjak – szerencsére – nem.

– A varjakkal kapcsolatban még nem olvastam és nem hallottam olyanról, hogy bárkit megfertőztek volna. Nincs erre vonatkozó statisztika, egyébként is ez az egész fel van fújva. A varjak valóban piszkítanak, ez kétségtelen, az ürülékük azonban híg, szétfröccsen. Nem olyan, mint egy kutyagumi, amit a kisgyerekek megfoghatnak és a szájukba vehetnek. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban havi öt-hat alkalommal visznek be olyan gyerekeket, akik bizonyíthatóan kutyaürüléktől fertőződtek meg – mondta Bank László.

S mi a helyzet a galambokkal? Az esetükben bonyolultabb a helyzet.

– Egy nemrég készült tanulmány során megvizsgálták a városi galambok fertőzöttségét, minden negyedik állatnál kimutatták a TBC-s fertőzöttséget. A városi galambok tehát valóban veszélyforrást jelentenek. Persze azt körülményes bizonyítani, hogy valaki egy galambtól kapott tuberkolózist.

Bank szerint ha azt akarnánk, hogy ez a veszély megszűnjön, akkor teljesen ki kellene irtani őket, vagy eltávolítani, távol tartani elsősorban azokról a területekről – például játszóterekről -, ahol sok kisgyerek mozog.

– Bár én láttam Kertvárosban is, hogy sok helyen nem a varjak piszkítják tele a homokozókat, hanem a galambok és a háziállatok – hangsúlyozta a lakosság felelősségét is a szakember.