Utcai pályák: többet akarnak

Magáncégek, alapítványok és önkormányzati cégek is dolgoznak azon, hogy több szabadon és ingyen használható, sportolásra alkalmas terep legyen a városban. Európai mércével mérve bőven van mit bepótolni, de gyors változásra még nem lehet számítani. Építkezések ugyanakkor vannak a láthatáron.

hirdetés

Ahogy arról beszámoltunk, a minap adták át az első kertvárosi kondiparkot, amelyet egy alapítvány által elnyert pénzből sikerült összehozni. A kisebbek közé tartozó beruházás ötlete is bizonyítja, hogy igény volna hasonló eszközökre, de más infrastruktúrára is. A városban ugyanis nemcsak ilyen, hanem ezernyi más mozgásforma is sokakat vonz, az emberek pedig szívesen vesznek minden olyan beruházást, amely segíti őket ezek gyakorlásában.

Ez derült ki abból a konzultációból is, amelyet a város kezdeményezett a 2020-ig zajló beruházásokkal kapcsolatban, olyan helyekre, ahol pattogtatni lehet a labdát, rúgni lehet a bőrt, folyamatos az igény.

Parkra vágynak
Parkra vágynak ők is

A téma kapcsán Szűcs Zsolt, a Pécsi Sport Nzrt. Vezérigazgató-helyettese azt mondta lapunknak, folyamatosan igyekeznek pályákat, tereket biztosítani, de egyelőre szükség van alapítványok, magáncégek beruházásaira, állami vagy uniós pénzekre is, a finanszírozás pedig sokszor döcögősen halad.

Példaként felhozta, hogy tervben van egy Verseny utcai új műfüves – egyszerre két, egymástól függetlenül zajló kispályás meccsek lebonyolítására alkalmas pálya építése, de a hatvanmilliós költségeknek csak az önrésze van meg; egy labdarúgó-szövetségi pályázatra várnak. Feltehetően ősszel lesz pénz a verseny utcai létesítményre.

Ugyanígy fejlesztés alatt áll egy négyhektáros bringapálya Szellemváros mögött, ahol eddig a földmunkákat – például ugratókat – tudták megcsinálni ötmillióból. Sok pénz és – többek között a kerekezők ingyenes munkája – is kell ahhoz, hogy igazi bringás pálya legyen belőle.

Páva Zsolt polgármester mondta már lapunknak, hogy az önkormányzati elképzelések főként az ovifoci és az utcai kosarazás lehetőségeinek erősítésére fókuszálnak. Előbbi kapcsán eddig egy kis műfüves pálya épülelt, két másik előkészítése zajlik, s továbbiak létrehozása van tervben. Páva szerint utcai kosárpályákban van igazán nagy lemaradása Pécsnek, ráadásul ezek viszonylag olcsón kivitelezhetőek; olcsóbban mint például a műfüves pályák. A polgármester elképzelései szerint legalább tízet kellene építeni Pécsre.

Az első két helyszínen Rátgéber László alapítványa lehet a beruházó állami és magánforrások segítségével, a város pedig a telkeket adja. Bár korábban kijelöltek két helyszínt, az egyeztetések még tartanak. Ahogy a mesteredző fogalmazott lapunknak, a pénz egy része – a társasági adóból érkező állami támogatás – van meg, a harminc százaléknyi, tízmillión felüli önrészhez támogatót keresnek. Mint mondta, biztatóak a tárgyalások, de még nem tudták elkezdeni a tervezést sem.

Némi pluszt ad azért a szabadidejükben mozgóknak a várhatóan júliusig megnyíló tüskésréti szabadidőközpont, amely gumis futópályát, egy strandfoci és egy strandröplabda pályát, kondiparkot tartalmaz.

A későbbiekben pedig az Expo és a Plaza köz tervezett másik sportközpont kínálhat lehetőségeket, s több milliárdos kerékpárút-fejlesztés is tervben van 2020-ig. Meglátjuk, mi lesz az álmokból.