Utcanevek: ingyenes lesz a csere

Bár a hivatalos iratok, okmányok cseréje ingyenes, azokért – hacsak nem kérik külön az állampolgárok – el kell menni a kormányablakokhoz. Ugyanígy – legalább telefonon – érdemes jelezni a banknak, szolgáltatóknak is a váltást. A közműcégek megoldják helyettünk, és a postások is kiviszik a korábbi címre írt leveleket az ígéretek szerint.

hirdetés

Egy törvény miatt kell pár év után ismét lépnie a pécsi önkormányzatnak. E szerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki „a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”. Olyan kifejezést is tilos használni, amely közvetlenül utal az önkényuralmi rendszere.

[note]Az utcák új neveit a pécsiek javaslatára határozták meg, erre vonatkozóan még a nyáron tettek közzé felhívást.[/note]

Pécsen korábban már több körben igyekeztek megfelelni e jogszabálynak, mégis maradtak még kakukktojások. A legújabb döntéssel így lesz az Alpári Gyula utcából Aranycsapat utca, az Erdei Ferenc utcából Csorba Győző utca, ezért keresztelik át a Gorkij utcát Hamerli Imre utcára és az Ifjúmunkás utcát Martyn Ferenc utcára.

Alpári Gyula neve azért nem megfelelő az önkormányzati előterjesztés szerint, mert a hazai ifjúmunkás mozgalom egyik megszervezője, emellett a Tanácsköztársaság alatt népbiztos helyettes, Kun Béla közeli munkatársa volt.

Erdei Ferencet azért mellőzik, mert az ÁVH elődjének megszervezésében vett részt, a kuláklisták idején agrárminiszter volt. Gorkijjal az az önkormányzat baja, mert részt vett a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában. Az Ifjúmunkás utca címet pedig azért száműznék a térképről, mert a kifejezés a kommunista diktatúra munkásosztály vezető szerepét deklaráló, hivatalos ideológiájának hatására terjedt el.

Lesz feladat bőven

Lovász István jegyző lapunknak elmondta, hogy a hivatalos iratokat – lakcímkártya, forgalmi, vállalkozói igazolvány – díjmentesen kicseréli a kormányhivatal. Azt ugyanakkor már jelezni kell, ha emiatt nem akarunk elmenni valamelyik kormányablakhoz (Tel.: 72/534-100).

A közműcégek, azaz Biokom, a Tettye Forrásház, a Pétáv és az Eon automatikusan megteszi az utcanevek módosítását az önkormányzat kérésére. Az egyéb szolgáltatóknál érdemes megvárni a változás után érkező első néhány csekket vagy értesítőt. Ha nem vezették át a változást, a legtöbb helyen telefonon vagy e-mailben jelezhetjük ezt. Sok banknál ugyanakkor ez nem fog menni, így a legtöbb pénzintézetnél mindenképpen személyesen kell majd intézkedni.

A Magyar Postánál úgy értesültünk, a levelek akkor is megérkeznek akár évek múlva is, ha új nevet kapnak az utcák, igaz, egyik olvasónknak ezzel kapcsolatban volt rossz tapasztalata is. Ezért is érdemes minden olyan irányba jelezni a változást, ahonnan levelet várunk.

Címlapos fotónkon az Erdei Ferenc utca (Street View)