Ütemterv szerint halad a város csapadékvízelvezető-rendszerének korszerűsítése

De azért vannak változások, amikről érdemes tudni. 

Szeptember közepén kezdődött az úgynevezett „települési mélyvonal” fejlesztése, a több mint 754 millió forintból megvalósuló projekt keretén belül a város alatt – azaz a város mélyvonalán – húzódó csapadékvízelvezető-rendszert korszerűsítik és bővítik az Ipar utcától a Veress Endre utcáig tartó mintegy 2950 méter hosszúságú szakaszon. A munka során új csapadékcsatornákat is kiépítenek azokon a helyeken, ahol a vízelvezetés nem megoldott.

Az 1-es számú főgyűjtő csapadékcsatorna (a Péchy Blanka tér – Szigeti út nyomvonalon) kivitelezése az önkormányzat csütörtöki közleménye szerint ütemterv szerint zajlik, ahogy a Tettye Forrásház Zrt. szennyvíz-gyűjtőcsatorna korszerűsítésével és az ivóvízgerincvezeték-cseréjével kapcsolatos kivitelezési munkálatok is.

Változás a kutyafuttatónál

Mint írják, október közepétől megkezdődött az 1-es főgyűjtő „1-0-0/B” nyomvonalának kivitelezése a Veress Endre utca északi oldalától a Péchy Blanka tér irányába haladva, ami az alábbi változásokkal jár:

  • Az itt található kutyafuttatót a munkaterület jelentősen megközelíti, emiatt a nyugati oldali bejáratok nem használhatók.
  • A Műjégpálya mellett a keleti és északi oldalon futó járdán tilos a közlekedés.
  • A gyalogos közlekedés a teniszpálya és Műjégpálya között csak a kijelölt szakaszon lehetséges, elkerített területen.

Fákat vágnak ki, fákat ültetnek

A közlemény kitér arra is, hogy a 2016-os kiviteli tervek elkészültekor látható volt, hogy szükséges fákat kivágni a projekt megvalósíthatósága érdekében. A problémát a munkát koordináló szereplők körbejárták és megállapították, hogy a vezetékszakasz egyértelműen nem áthelyezhető (keleti irányban a tervezett vezeték mellett több távközlési, illetve közvilágítási vezeték fut, míg nyugati irányban a régi csapadékvíz keretelem szelvénye található), a projekt kivitelezése érdekében ezért valóban szükséges kivágni fákat.

A kivágott fák pótlására 47 darab fát ültetnek el, amelyek közé allergiát okozó fajta nem kerül.

A fák ültetése és telepítése a munkálatokkal folyamatosan történik, a tervezett munkáktól északra.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a Péchy Blanka tér északi oldalán a nyomvonal közelében vannak olyan értéket jelentő fák, amelyek áttelepítéssel megmenthetők, így ezeket már át is ültették.

Az érintett területen teljes közúti lezárás nem történt.

A Tettye Forrásház is halad a munkával 

A mélyvonali csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésével párhuzamosan zajlik a Tettye Forrásház Zrt. szennyvízgyűjtőcsatorna-korszerűsítése és az ivóvíz-gerincvezeték cseréje a Veress Endre utcában.

  • Az ivóvízvezeték-építés a Veress Endre – Ybl Miklós és a Veress Endre – Szőnyi Ottó utcák kereszteződésénél lévő csomópontok közötti 300 méteren tart.
  • A Veress Endre utca déli sávjának szélén, nyíltárkos technológiával zajló munkálatok 100 méteres szakaszonként haladnak a Babits Gimnáziumtól nyugati irányba a Bánki Donát utca felé.
  • A munkálat ideje alatt a Veress Endre utca aktuális szakaszain a két irányú közlekedés sávszűkület mellett haladhat, a parkolás a déli sáv mentén nem lesz biztosított.
  • A munkálatok ideje alatt ebben az ütemben a déli oldali buszmegállót áthelyezték. Az ideiglenes buszmegállót a gimnáziumhoz vezető útcsatlakozás után, a kiemelt szegély melletti zöldterületen alakították ki.

Hirdetés